Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2020 19:24 - 14-годишен организатор на революционен комитет
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 568 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

"В 1875 г. в Кукуш била образувана група от млади революционери по инициатива на Иван Хаджиниколов, който сам бил едва четиринадесетгодишен. В своите спомени той разказва какво го е довело до това: "Пораснал и движещ се в чаршията, можех да схвана лошите обноски на възрастните турци, на административните и съдебни чиновници, както и на деребеите турци към българите, които много пъти невинни страдаха. Всички тия впечатления се втълпяваха в паметта и душата ми и лека-полека в мене зрееше идеята за бунт против потисниците - турците, и когато през м. април 1878 г. прочетох във в. "Зорница", че в Босна и Херцеговина избухнало въстание против турците, развълнуван си казах: Ха, сега е време да въстанат всички българи и заедно с въстаналите бошнаци и херцеговинци да изпъдят турците от Старопланинския полуостров." Момчето размислило какво може да се предприеме и решило, че трябва да се образува революционна организация, която да подготви народа за въстание. То доверило тайната си на няколко приятели и в началото на 1876 г. в Кукуш имало вече осем млади съзаклятници и други четирима от околните села. Планът на Хаджиниколов бил всеки от съзаклятниците да привлече по двама-трима души и когато броят им стигне 3000 души, да се отзоват тайно в Солун и да завземат главните управления в града. Хаджиниколов отбелязва със съжаление, че най - възрастният "конспиратор" - двадесетгодишният Димитър Занков - се отнасял с нескривана ирония към техните планове, но те все пак приготвили знаме с нескривана ирония към техните планове, но те все пак приготвили знаме с надпис "Свобода или смърт" и марширували с него, като пеели "Вятър ечи, Балкан стене". Макар плановете на Иван Хаджиниколов да изглеждали наивни и утопични на всеки, който бил преминал юношеската си възраст или пък вече се бил сблъскал със суровата действителност, не липсвал интерес към събитията в останалата част на Балканския полуостров. Кукушани и цяла Македония следели със затаен дъх развоя на Априлското въстание и на Сръбско-турската война от 1876 г."

Източник: "Свобода или смърт. Биография на Гоце Делчев", стр. 39, изд. "Наука и изкуство" (1979 г.), София. Автор: Мерсия Макдермот.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
"Негови публикации са поместени в Албум-алманах „Македония“ на Илинденската организация с псевдоним Основател. Спомените на Иван Хаджиниколов са публикувани през 1935 - 1937 година от Христо Шалдев в списание „Илюстрация Илинден“. В тях на много места определя местното население, говорения от тях език и революционната организация като български. За себе си казва: „ Бях на около 10 годишна възраст, когато за пръв път започнах да уча българската история по учебника на Д. В. Манчов. При изучаването на тая история аз си казах: „Значи ние сме имали царство и турците са ни го взели.“ От същата история узнах, че и Тесалия някога е била населена с българи, които гърците са погърчили. И тогава пак си казах: „Значи и гърците са наши неприятели. Тогава защо нашите бащи не въстават да си вземат царството от турците и да си повърнат погърчената Тесалия? Всред българските земи се простира Стара планина, където могат да се съберат всички въстанали българи и оттам да тръгнат към Цариград, Солун и Тесалия.“ От Битиеписанието научих, че Моисей, като видял, че един египтянин бие един израелтянин, отървал израелтянина и убил египтянина. И тогава си казах: „Ако видя някой инородец или иноверец да бие българин, последния ще защитя, а първия ще набия.“ И наистина случи се да приложа това скоро. Един път виждам две турчета в нашата махала да бият едно българче. Оттогава тия турчета не закачваха българчетата в махалата ни." (Източник: Уикипедия).



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656322
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930