Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2021 21:54 - За мистификацията „Протоколи на Ционските мъдреци"
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 2339 Коментари: 16 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2021 22:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Протоколи на Ционските мъдреци“ (срещано и като „Протоколи на Сионските мъдреци“) е антиеврейска мистификация, чийто текст е изплагиатстван от френска книга. Тя описва еврейски план за световно господство. Като автор на протоколите е сочен юдеинът Ашер Гинсберг, роден в гр. Сквир, Киевска губерния в 1856 г., известен между сънародниците си с името Ахат Хаам, т.е. “Единствен всред народа”. 

Протоколите претендират да протоколират части от тайна среща на еврейските водачи от края на 19 век, на която те обсъждат целта си за световна еврейска хегемония посредством събаряне на моралните устои на неевреите, контрол над печата и световната икономика - по т.нар. Базелска програма. Тази концепция по-късно заляга в конспиративните теории за Новия световен ред, Планът Моргентау и Планът „Дълес“.

„Протоколи на Сионските мъдреци“ са публикувани за пръв път в Русия през 1903 г. Впоследствие са преведени на множество езици и разпространени по света през първата половина на 20 век. През 20-те години на миналия век, известният със своите антисемитски възгледи автомобилостроител Хенри Форд финансирал отпечатването на въпросната мистификация в 500-хиляден тираж в САЩ.

През 1921 г. документа е изобличен като мошеничество от журналист на лондонския вестник "Таймс". Въпреки това и днес текстовете на този документ все още се разпространяват активно и често се представят и възприемат като автентичен документ. Британският историк Норман Кон основателно бил на мнение, че Протоколите са основата, на която Хитлер започнал Холокоста – неговото „разрешително за геноцид“.

Съществен принос в развитието на идеологията на нацизма имал емигрантът Алфред Розенберг - един от последователите на Хитлер, който по - късно се превърнал в негов заместник по въпросите на "духовната и идеологическата подготовка" на членовете на нацистката партия и райхминистър за окупираните източни територии. Алфред Розенберг се родил пред 1893 г. в Ревел (Талин), учил в Рига и Москва, където завършил през 1918 г. Висшето техническо училище по специалност инженер - строител. Владеел руски език на добро ниво. През 1919 г. Розенберг пристигнал в Мюнхен като бежанец от съветска Русия. Скоро постъпил в окултното общество "Туле". Ключът за бързото издигане на бедния емигрант, син на беден обущар, станал документът, който според руския писател Антон Первушин, Розенберг тайно изнесъл от Москва (не знам защо трябва да го е изнасял тайно, при положение, че по онова време документът е бил нееднократно издаван в Русия...). Този документ бил знаменитите "Протоколи на ционските мъдреци". Описвайки как "Протоколите" попаднали в неговите ръце, Розенберг разказал твърде нелепа история. Уж при него в стаята влязъл тайнствен непознат, оставил документа на масата и мълчаливо си отишъл.

В "Протоколите" анонимните циониски мъдреци с безстрастен тон провъзгласявали целта си - коронацията на Царя Юдейски на планетарния трон и излагали методите за постигането на тези цели. Възцаряването на Владиката от семето Давидово щяло да се извърши в резултат на еднодневен държавен преврат, подготвен повсеместно във всички страни. В същото време този преврат щял да се случи чрез всеобщо гласуване на всички измъчени от неуредиците сред гоевските (нееврейските) народи. За да доведат народите до исканото състояние, когато те сами доброволно ще поканят да ги управляват ционските мъдреци, било необходимо да се посеят смут и войни, да се разложат правителствата и армиите, да се създаде всеобщо неверие и хаос, да се разстроят финансите, търговията и промишлеността, да се предизвика животинска вражда между класите, слоевете и народите, да се убие всякаква инициатива и авторитети, да се разврати и впиянчи населението на всички държави...

Както и повечето негови съотечественици, след бегло прочитане на "Протоколите" Алфред Розенберг разбрал, че това е твърде груба фалшификация, но затова пък тя представлявала истински информационен динаминт. Розенберг не се съмнявал, че ако "Протоколите" се използват умело, те ще донесат на притежателя им немалко слава и пари. В очите на Розенберг този документ се оказал материалът, който липсвал на нацистите, за да покажат на целия свят колко злонамерени замисли имат техните "расови врагове".

В търсене на подкрепа Розенберг се обърнал към поета и драматург Дитрих Екарт и изтеглил "щастлива карта". Розенберг и Екарт станали близки приятели. Розенберг се запознал с Хитлер в дома на Екарт. Розенберг бил твърдо убеден, че еврейските финансити на Европа подкрепят болшевиките. Хитлер, изпитващ физиологично отвращение от евреите и вярващ в теорията за световния заговор на банкерите, споделял същото мнение. Юдеомразецът от Русия отишъл още по - далеч: той се заел да доказва, че евреите са подобни на животните и не трябва да предизвикват жалост у "цивилизованите хора". Елементите на тази човеконенавистна теория най - добре прилягали на концепцията за "окончателното решение на еврейския въпрос", която с течение на времето станала част от вътрешната политика на бъдещия Трети райх. Розенберг се опитал да оправдае практиката на геноцида още преди нацистките палачи да го разпалят.

Колкото до "Протоколите" - още преди да прочета, че са мистификация, не съм вярвал, че са достоверни и съм смятал, че по всяка вероятност са нечия измислица. Едно, че интернет пространството е пълно и с неверни твърдения, друго че се чудех как пък някой ще допусне нещо чак толкова важно за съдбините на света да попадне в интернет.

Дори и да има тайно общество, което да е съставено само или преимуществено от евреи и да се опитва да установи контрол върху целия свят не смятам, че това оправдава слагането на всички евреи под общ знаменател и политиката по тяхното унищожаване.

Завършвам с един коментар на историчката Даниела Горчева от профила и във Фейсбук.

15 януари в 2:41 ч.  · Пишем си със Sasha Avramov за Холокоста и си разказваме разни истории. За Корчак, за Върба и Вецлер, за Хенри Левенсон и за патриарх Кирил. И той ми написва следното: "Историите нямат край. Мен ме интересува това, че съвременните българи не знаят, че са известни в света с нещо, което са направили сами. Без Германия, без Русия. Без никаква намеса. Аз съм евреин, но културата съм си получил от българския народ и бит. Може би не знаеш, но европейските и руските евреи, когато видят кръст, се плашат. За тях това е символ на погроми и гонения. Българските евреи виждат спасение.".image А аз реших да го споделя с всички вас. Благодаря, Саша.image


Ползвани източници:

1. "Окултните тайни на Третия райх", стр. 102-105, изд. "Паритет", Антон Первушин.
2.
https://bg.wikipedia.org/wiki/Протоколи_на_Ционските_мъдреци.
3. 
http://www.heliopol.com/protocoli.html.




Гласувай:
3



1. germantiger - ...
23.01.2021 22:40
напротив, също толквоа не доказано е че са мистификация

поне за мен е сигурно едно - реалността потвърждава правотата им

никой нацистки лидер поне доколкото аз знам и съм чел НЕ ОБОСНОВАВА ХОЛОКАУСТА С ТЯХ

за "сметка" на това холокАуста над германците проведен след всв си има аргументи в разработката на моргентау/кауфман която не е мистифкация а факт - превеждал съм маса пасажи от нея и надлежно с "конгресен номер" я има отвъд океана, рецензии по нея са писали и няколко президнти както и вестници по онова време
цитирай
2. hranislav - Благодаря за
24.01.2021 17:56
Благодаря за включването и сведението, germantiger.
цитирай
3. kirk - germantiger-а и "ХОЛОКАУСТА"
25.01.2021 22:01
Ти верно си кауст-ик, сода каустик... Тъп до мозъка на костите. И така и не разбра, че авторът излага аргументи, а не мнения!!! Дай доказателства, че въпросните "протоколи" не са фалшификат, а не мнение, защото никой не те бръсне за нищо... тъпо наци... от татарската рота на СС...
цитирай
4. hranislav - Без
25.01.2021 22:37
Без обиди де. Татарска рота?
цитирай
5. kirk - ИмАло е разни такива
26.01.2021 09:19
ИмАло е разни такива през ВСВ - виж там потърси из Нета... Имам първият отпечатан на български екземпляр от "протоколите", заедно с доста обемна литература, позиви, плакати и прочее на бълг. аграрфашисти, та така... Бранник, Отец Паисий, Ратник и пр. Гоцето у лайпциг каза пред цел свет "няма по-див и варварски фашизъм от българския", нищо че Куолайнен му е писал речите! Сега, след като ручахте жабетата и направихте излишен кръг пак сте на изходна позиция - аграрфашист до аграрфашист!
цитирай
6. hranislav - Знам
26.01.2021 18:13
Знам, че е имало негермански части в служба на Германия. Помислих си, че и ти като македонистите определяш българите за "татари". Чел съм и други твои коментари и ми се струва, че много ти се привиждат фашисти. Нямало по - див и варварски фашизъм от българския е казал най-големия/един от най - големите предатели в българската история.
цитирай
7. kirk - Точно така
26.01.2021 19:36
Точно така - и аз и други аменоведи, арменолози ви определяме като сбъркани славяноезични татари, защото това са обективните данни от вашата история, а друга не сте изнесли публично... Има разни опити за алтернативни историкии - напр. че сте от планетата Вумпим, но това не е тема за коментар по тази статия. По тази статия адмирирам и се солидаризирам със становището, че става дума за груба, нескопосана фалшификация. Сред евреите има ли бедни, маргинализирани, фанатизирани или денационализирани??? Има - следователно протоколите са дебела, мазна лъжа. Наред с факта, че славяни и германци имат еднакви гени, тоест - произход, къде отиват германските пропагандни трикчета - на кучето у ауспуха!!! Пълни тапанари - тва нацитата: унищожиха 1/3 от собствените си роднини - руснаци, поляци и пр. Почти кат вас, които се лишихте сами от макетата, пък сега драпате да се върнат...
цитирай
8. hranislav - Славяноезични
30.01.2021 19:45
Славяноезични татари ми звучи като воден огън. Българите (протобългари или днешни българи) никога не са били татари. Татарите са отделен народ. Въпросните учени нещо са се объркали.
цитирай
9. kirk - Намираш сп. Дъга от 80-те/90-те
04.02.2021 19:24
Намираш сп. Дъга от 80-те/90-те - разглеждаш комиксите на историческа тематика и после пак ми се обаждаш и ми се извиняваш за недоверието!!! Но има и филми, романи, театрални постановки, стихотворения... В лингвистиката българският е клон от тюрткските езици от алтайското семейство, най-близко до кипчакския... Не мога да си обясня защо твърдите, че макетата са говорили на този татарски език... Говорили са на балкански славянски от когото са произлезли и сръбския и новобългарския
цитирай
10. hranislav - Защо татари?
04.02.2021 19:55
Дори и да протобългарите да са с тюркски произход, дори и днешните българи наистина да бяхме преобладаващо с тюркски произход, защо точно пък татари? И какво ще рече "сбъркани славяноезични татари"? Това ми звучи като изказване на човек, който недолюбва българите... Щом сме славяноезични може би наистина славяните са основният етнообразуващ елемент, както е преобладаващото мнение по темата за произхода ни.
цитирай
11. kirk - А за какво да ги обичам
05.02.2021 10:33
А за какво да ги обичам българите, че не разбрах - нито 50-те годин, които живях там при вас, нито 20-те г. тука??? За това, че унищожиха арменстката колония, която е на балканите откак свят светува, много преди твоите славяни и татари. Да, недолюбвам ги, особено след възродителния период, през който посегнаха и на нас, защото "строяха единна соц. нация", а през следващите 30-те продължават да строят само че вече от американски, щатски тип, при което за целта се ашладисаха с толкова некачествен матрЯл, че напрово се самоликвидираха. Всъщност последните проучвания за славяните ги определят като езиково детерминирана общност в мн. по-голяма степен, отколкото като етнически родствени групи. Славянски нашествия не е имало, занчи преобладават местни келти-готи-гети и елинизирани и романизирани траки и прочее. Татари е общото наименование на онази група или подгрупа тюркски етноси, към които спада и дори е първи и най-ранен протобългарския, къпчакския и пр. Тат съвсем точно съответства на Чърчиловото конекрадци от Долния Дунав!
цитирай
12. hranislav - Спомена
06.02.2021 15:56
Спомена фейсбук публикации. Дай линк, ако искаш.
цитирай
13. kirk - Не аз се интересувам от тях
06.02.2021 23:34
Да, споменах, но не аз се интересувам от тях, така че няма аз да ги търся вместо теб! На какъв се направи??? Вечно това отношение като Биг Брадър, ама нямате никакви обективни мотиви да се считате за такива!!!!! Дадох ти ключа и ти посочих вратата! Останалата част от работата, налага се да си я свършиш сам! Соррри!
И понеже не разбираш парадокса - ще ти обясня: сега ти и много други ще търсите арменци, арменскоговорещи и прочее, но няма да ги намерите, защото ги побългарихте и ликвидирахте. Това е все едно да бутнеш баба си по стълбите надолу, а после като падне, да я питате "ама, защо тичаш?"
цитирай
14. hranislav - Беше споменал
08.02.2021 18:53
Беше споменал, че в профила ти във Фейсбук има публикации касаещи произхода на българите и ме призова да чета. Затова ти предложих да дадеш линк за споменатия профил.
цитирай
15. kirk - „Протоколи на Ционските мъдреци“ e нескопосан фалшификат
09.02.2021 16:56
https://www.facebook/kirkor.simonyan/
https://www.facebook/ArmBgKIOffice
цитирай
16. hranislav - Благодаря
09.02.2021 18:13
Жив и здрав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642102
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031