Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2021 20:53 - Слабо известно и позитивно за националсоциализма
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 1736 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 26.01.2022 22:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Публикувам тази информация от позицията ми на човек, който обича да популяризира неща, които са по - слабо известни и коментирани и научаването на които спомага за по - обективни представи по този или онзи въпрос (доколкото ние хората можем да сме обективни...). Или неща които просто намирам за любопитни факти, за факти разчупващи едни или други стереотипи и крайни обобщения. По принцип обобщенията, особено когато се касаят за големи групи и големи исторически периоди, винаги мъничко или доста се различават от реалността. А това каква точно е реалността е по - важно от нашите пристрастия, цели и предпочитания.  В този двуполюсен свят нищо не е на 100% бяло или на 100% черно. Така е и с националсоциалистическото управление на Германия.

   Първият текст касае правата на животните в Третия райх. Най - вероятно е достоверен, защото намерих по въпроса и статия в англоезичната Уикипедия ("Animal welfare in Nazi Germany"), като при създаването на въпросния материал са ползвани доста източници.

   Цитирам българска статия от пронацистки сайт. Материалът там е копипейст от друг български сайт: небеизвестният altermedia.info. Достоверно или не: и при двата варианта е разбираемо защо написаното е малко познато.

image

   Свобода за животните! Свобода за хората!


   На 28-ми Август, 1933, милиони германци се били събрали пред радиоприемниците си. Хората вече били свикнали с похватите на новите народни избранници през последните 6 месеца, откакто националсоциалистите дошли на власт. Те знаели, че лидерите им говорят това, което мислят. Райхскомисарят на пруското външно министерство Херман Гьоринг държал важна реч. Основната била само една : забраната на вивисекцията, която той бил предложил две седмици по-рано.

  
Ето какво пише вестника на Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP) по този въпрос :

  
„Райхскомисарят Гьоринг излезе със становище, че от 16 август 1933 г., забранява лабораторните опити с всякакви видове животни в Прусия. Той съобщи, че се въвежда закон, според който вивисекцията ще се наказва с висока строгост и докато законът бъде официално приет, човек който въпреки забраната си позволи да участва в или извършва вивисекция върху какъвто и да е животински вид ще бъде депортиран в концентрационен лагер.

  
Сред всички цивилизовани нации, Германия е първата, която слага край на културния срам от вивисекцията! Нашата нова Германия не само освобождава хората от проклятието на материализма, садизма и културния болшевизъм, но и дава права на жестоко мачканите, измъчвани и досега напълно беззащитни животни. Приятелите на животните от всички страни ще приветстват действията на националсоциалистическото управление на Нова Германия!

  
Действията на райхканцлера Адолф Хитлер и райхскомисаря Гьоринг в защита на животните трябва да покажат правилния път на водачите на всички цивилизовани нации по света! Чрез това дело Нова Германия ще си спечели безброй нови горди приятели от всички нации. Милиони приятели на животните и анти-вивисекционисти от всички цивилизовани нации от дъното на душата си благодарят на тези двама лидери за примера който дадоха на човечеството!

  
Буда, Великият любящ дух от Изтока, казва „Тези които са добри с животните, ще пазят портите на рая!”. Нека тази благословия изпълва лидерите на Нова Германия края на жизнения им път, защото те направиха нещо велико за животните. Нека благославящата ръка на вярата, пази тези носители на Новия дух, докато изпълнят поставената им от боговете земна мисия!”

  
R.O.Schmidt Die Weisse Fahne 14 (1933) : 710-711.

  
Гьоринг също така забранил търговския лов на животни чрез капани, въвел редица забрани при ловуването и въвел контрол над подковаването на конете. Той също така въвел и ограничения при лова на раци и омари. За съжаление на Гьоринг пълната забрана на вивисекцията била отменена няколко седмици по-късно, но все пак били въведени строги правила при които да се извършва."

   С целия текст можете да се запознаете на този адрес: http://nstribuna.org/tier-rechte.htm?fbclid=IwAR1c8RQ9E_xvdhZxl47RF1ZVkfqPKtoIWs8AvUiXA20chRuFjfaG6rNUa4s .

  
Вторият текст засяга по - добре позната тема, но и за това не се говори много.
Единственият ми спомен за публично споменаване е когато преди години се коментираха новите тогава мерки срещу тютюнопушенето в България и Волен Сидеров (който е с претенции да е националист № 1 на републиката) се обяви против (правейки сравнение с Нацистка Германия, за да подчертае, че тези мерки са лоши според него).


   Борба срещу тютюнопушенето в Нацистка Германия

   от Уикипедия, свободната енциклопедия 


image




   Фюрерът е антипод на символа на кампанията – „Заклетия пушач“, а мотото ѝ е: „Не той нея (цигарата), а тя гори него.“

  Борбата срещу тютюнопушенето в Нацистка Германия е първата в историята държавна програма за борба с тютюнопушенето. 

  През 20 век са подети много обществени кампании срещу тютюнопушенето в различни страни, но за първи път правителство на държава се включва в такава кампания в Германия след идването на власт на националсоциалистите. Много от ползваните методи в тази кампания са възприети постфактум от различни правителства в борбата срещу тютюнопушенето.

  НСДАП категорично се обявява срещу тютюнопушенето, превръщайки партийната си кауза в национална и държавна. Начело на кампанията е фюрерът, който публично демонстрира личното си отвращение към тютюна, свързвайки го по аналогия с антисемитизма (виж отровната гъба) и расизма. 

  Адолф Хитлер насърчава научните изследвания за ефектите от тютюнопушенето и го въвежда като приоритет в германската наука.  Германските лекари първи откриват връзката между пушенето и рака на белите дробове.

  Държавната програма включва забрана за пушене в трамваи, автобуси и влакове, ограничаване на броя на цигарите във войнишките дажби във Вермахта и увеличаване на акциза върху цигарите и тютюневите изделия. В цялата страна е организирана пропагандна разяснителна кампания за вредата от тютюнопушенето и в полза на спирането на тютюнопушенето. Същевременно са въведени ограничителни мерки за рекламиране на тютюневи изделия и за забрана за тютюнопушенето в ресторанти и кафенета. Набляга се на факта, че преди откриването на Америка старият свят се е развивал и живял без тютюнев дим. Въпреки тези мерки, употребата на тютюневи изделия нараства, но намалява темпът на нарастване на потреблението им в сравнение с предходния период от Ваймарската република. След войната германските власти продължават провеждането на тази държавна политика от времето на Третия Райх, като много други страни заимстват пионерското дело.

image
   Следва откъс от "Всяка цигара – пирон в ковчега на тиранията" (статия от сайта на Дойче веле): "Тъкмо национал-социалистите за пръв път въвеждат купета за непушачи в железниците, забраняват автоматите за цигари и рязко ограничават рекламата на тютюневи продукти: от съответните плакати изчезват снимките на атлети, еротиката и най-вече жените, защото „Германската жена не пуши”. Германският мъж (особено по време на войната) все още имал право да се разтушава с цигара в окопите, но след „крайната победа” този вреден навик щял да отпадне. Хитлер въвежда зони за непушачи в обществените сгради и партийните централи и рязко повишава акциза върху цигарите, защото тютюнът е чужда субстанция за арийското тяло, а то изцяло трябва да принадлежи на фюрера. (И още: тютюнът е отмъщението на „червенокожите” срещу белите.)

  
Пак Хитлер за пръв път инвестира много държавни пари в проучването на връзката между тютюнопушенето и рака на белия дроб – решение, което няма как да обявим за глупаво." (Целият текст: https://www.dw.com/bg/%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%B2/a-3581076 .)

 

Според Дънов, тялото принадлежи на Бог и ние сме гости в телата си, но не и техни собственици.







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fun1001 - ...трудно, е да пишеш непопулярно...)
05.02.2021 09:52

лично, аз научих повече за Хитлер, когато се заселих в Германия
Бащата на моята приятелка, която ми уреди Трудов договор,
беше Професор по История...и Горд притежател на ок 12 000 тома!!

разбира се,и там са мн.популярни научно-истор ТВ канали :History, Phoenix, Fox...
und so weiter )
цитирай
2. hranislav - А това
06.02.2021 15:55
Това, което в Германия научи за Хитлер промени ли ти в някаква посока (позитивна или негативна) представата за него?
цитирай
3. fun1001 - .. сега видях въпроса....)
06.02.2021 22:03
даа, Въпроса, ти е мн хубав..
Периода в Германия, ме научи на многоо..
и най важно,даде ми Сили, Свобода,Крила, и Мъдрост..
да разбера Диалектиката на Живота, на гърба си..)

...точно,поради това и пиша така настървено, всеки ден )
Това,за мен стана като Мисия! Нещо,което да споделя, с повече хора..
благодаря ти за дискусията..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641785
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031