Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2021 19:17 - За Втората световна война
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 1304 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 22.02.2021 21:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image          
  Написана на : 2016-06-15

  Втората световна война на практика е била неизбежна.

  Ако Хитлер не я е бил започнал, то това е щял да стори неговият тоталитарен близнак - Сталин. Началото на войната е германското нападение над Полша (1 септември 1939 г.), но то е било съгласувано със СССР, който пък напада поляците на 17 септември 1939 г. Двамата диктатори са съучастници в подпалването на конфликта, нищо че по - късно Сталин оказва най - съществена помощ за разгромяването на райха.

  С твърдението, че ако Хитлер не е бил започнал войната, то това е щял да стори съветският лидер, разбира се не оправдавам агресията на германския фюрер срещу СССР. В действията си, Хитлер отива далеч отвъд пределите на земите населени предимно с немци. Освен това смятам, че до война трябва да се стига само в краен случай и че трябва да има сериозен стремеж към разрешаване на спорните въпроси по мирен път.

  В крайна сметка: по - важно е какво в действителност е станало, а не какво е можело да стане. Станало е това, че Хитлер е имал по - голяма заслуга за десетките милиони жертви във войната в сравнение със съветския тиранин. Втората световна е била неизбежна заради амбициите на различни политически водачи (най - вече това) и заради недоволството натрупано в някои народи, чиито страни са загубили Първата световна война. Недоволство, което до голяма степен е резултат от тежките и унизителни договори, които правителствата на съответните народи са били принудени да подпишат след края на войната. 

   Когато победените генерали на кайзерова Германия подписват в спалния вагон на фелдмаршал Фош в Компиенската гора, акта за безусловна капитулация на своите войски, един от тях се обръща към триумфиращите френски и английски офицери и им казва:”Довиждане господа. Ще се срещнем след 20 години на бойното поле!” Думите му, за съжаление се оказали пророчески.

  На 23 август 1939 г. Нацистка Германия и СССР сключват взаимоизгоден пакт за ненападение. В последствие, Хитлер нарушава пакта: на 22 юни 1941 г. напада Съветския съюз. Сталин не е искал война с райха, защото е смятал, че е щяла да бъде самоубийствена за държавата му. Армията му не е била все още готова за такъв сериозен конфликт. Именно поради тази причина, червеният диктатор е искал да избегне сблъсъка (а не заради хуманни подбуди). Германците първоначално постигат големи успехи на съветска територия, защото...съветската армия е била подготвена за настъпление, а на за отбранителна война.

  Дори и Сталин да е бил проявил гъвкавост (имам предвид, да се е бил отказал от желанието си за война с Германия), войната между двете държави е била просто неизбежна. Причината: в националсоциалистическата идеология е бил залегнал митът за "жизненото пространство". На Хитлер му е било фикс идея това да разшири немските земи до Урал, а това е нямало как да стане без кървав сблъсък със СССР (което предвид на сблъсъците и с други страни, някои от които все още колониални сили е равносилно на световен конфликт). На секретно заседание на 5 ноември 1935 г., уточнява срока за начало на експанзия в източна посока: 1943 - 1945 година. Целта му е била тази войната да даде сериозна суровинна и продоволствена база на немския народ. Настъплението на изток му е било по - важно от това на запад.

  Цитат за Сталин от книгата "Седемте вождове" на Дмитрий Волкогонов. Изказването е от 5 май 1941 г. и е пред випуска на слушателите от военните академии: "Като бавно подбира думите си и жестикулира със здравата си ръка, лидерът на гигантската страна заявява: "...Мирната политика е хубаво нещо. Известно време, докато не превъоръжиме нашата армия, ние провеждахме линия на отбрана... А сега, когато реконструирахме нашата армия, наситихме я с техника за съвременен бой, когато станахме силни - сега трябва да преминем от отбрана към настъпление. Отбранявайки нашата страна, трябва да действаме настъпателно. От отбрана да преминем към военна политика на настъпателни действия. Трябва да преустроим нашето възпитание, нашата пропаганда, агитация, нашия печат в настъпателен дух. Червената армия е съвременна армия, а съвременната армия е настъпателна армия." Естествено, отговор на вожда са "бурните аплодисменти" на офицерите.

   Ще се намери някой, който, като прочете тези редове, да каже: "Ето, виждате ли, авторът на книгата "Ледоразбивач" - Суворов, е прав. Сталин се е готвел за нападение над Германия." А аз неведнъж и писмено, и устно публично съм казвал, че Сталин и болшевиките наистина - това не е тайна - винаги, подчертавам - винаги са се готвели за война. Тази позиция идва от ленинската директива за световна революция и се опира на коминтерновското мислене, което се стреми да направи цялата планета червена. Сталин се готви за война с Германия. Това е несъмнено. Може би е искал да изпревари Хитлер. Възможно е. Кога обаче? Сроковете не се определят. Няма нито един известен документ, в който да се говори подобно нещо." Край на цитата.

  За съжаление, в тази война, страната ни за пореден се оказва сред губещите. Идеалът за национално обединение получава съкрушителен удар, въпреки големите и десетилетни усилия на българската нация.

 Нещо важно, но малко известно. Сталин е желал България да стане съюзник на Хитлер.

  Соболевата акция е пропагандна акция на Българската комунистическа партия, тогава наричаща се Българска работническа партия. Акцията протича по време на Втората световна война. Представлява, подкрепа на предложения през 1940 г. от Съветския съюз на България - пакт за приятелство и взаимна помощ. Цитатът, който публикувам касае точка 12 от съветското предложение, която точка разбива масовото познание за Втората световна война и изнася на показ онова, което нашите историци са премълчавали в учебниците по история. Из "Скандалната точка 12 в Соболевата акция и българският отказ", статия на Петя Владимирова: „"При условие че се сключи пактът за взаимопомощ, падат възраженията против присъединяването на България към известния пакт на трите държави (Германия, Италия и Япония - бел. ред.) и напълно вероятно е, че и СССР в този случай ще се присъедини към Тристранния пакт". Ето кое трябва да бъде упорито крито. И ако в дипломатическата кореспонденция между София и Москва е имало запитвания от българска страна и в отговор поощрения от съветска страна за влизане в пакта (нещо съвсем логично предвид тогавашното съюзничество на Сталин и Хитлер по силата на пакта "Рибентроп - Молотов"), "нормално" е документите да бъдат крити. Не е прилично някак да се знае, че са ви поощрявали за нещо, за което четири години по-късно ще ви обявят война. По стените на работническите квартали из българските градове и по доковете на пристанищата никнели лозунги: "Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа." И това продължава от август 1939 чак до 22 юни 1941, когато нацистка Германия внезапно напада СССР и "другарят Хитлер" за една нощ става вероломно чудовище.” (https://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/02/25/681415_skandalnata_tochka_12_v_sobolevata_akciia_i/).

  Още във връзка със симпатиите, които българските комунисти, в периода 1939 – 1941г., са имали към „борбата на немските другари". Откъс от „Неизвестни страници от миналото“, книга на комуниста Върбан Ангелов: „В партията се внесе голям смут. След и по повод сключването на договора за ненападение между СССР и Хитлеристка Германия в 1939 г. вътрешното ръководство на БКП поведе пропаганда за влизането на България в Тристранния пакт: Германия, Италия и Япония. От името на партията Централният Комитет издаваше позиви, хвърчащи листове, а и писания по стените на зданията, в които се подканяше правителството да вмъкне страната в Тристранния пакт.
През юни или юли 1940 г. ни привикаха около 28 наши другари в Дирекция на полицията и един от важните – Павлов или Гешев – ни упрекна, че агитираме да влезем във войната:

   - Ние знаем много добре, че вашата партия агитира за влизането ни във война на страната на пакта, правителството обаче е решено да пази неутралитет, то е против влизането ни във войната и като ви предупреждаваме да престанете с тая вредна, противонародна агитация, предупреждаваме ви, че ще вземем строги мерки срещу вас...” (
http://old.segabg.com/replies.php?id=191012&p=4).

  Макар че, България не изпраща войски срещу Съветския съюз и към края на войната се бие срещу Нацистка Германия, през 1945 г. в ООН, СССР гласува за това страната ни да бъде приемана за победена.

  Колкото до жестокостите по време на войната.

  Немците стигат най - делече в зверствата си, но ужасни деяния са вършили и техните противници (нещо, за което по разбираеми причини се говори много по - малко). Във филма "Тайните на Втората световна война" се показва малка част от ужаса, който успяват да сътворят политиците от двете страни в конфликта и подчинените им армии: http://vbox7.com/play:1359af53. (22.02. 2021 г: Сегашната версия на видеофайла не е цялата. Отрязан е финала, където се казва, че войната наистина е приключила понеже победители и победени са застанали рамо до рамо еди колко си години след нейния край...).




Гласувай:
3



1. panazea - Втората световна война е започната още в началото 1900 година.
23.02.2021 16:20
Кризи , войни , които не решават нищо , защото това е била целта на кукловодите!
Кой е финансирал бедния бояджия в Австрия , за да може той да вземе властта в Германия и да екипира армия ?
Кой е финансирал Сталин?
След войната Европа е разрушена !
Избити са невинни жени и деца в Дрезден ! Убити са около 6 милиона германци !
Русия - 27 милиона , аз мисля че са много повече!
Само жертвите на Сталин вътре в страната са 20 милиона.
Аз писах за Беларус , но не уточних кой кого е убивал. Истината е такава: Минат германците , избият една четвърт , минат руските бягащи войски, кажат : Вие, що сте още живи ? Вие сте предатели и избият още една четвърт. Минат разбойници и те избият още една четвърт.
Жертви в Азия 10 милиона!
Жертвите в България от бомбардировките.
А Италия !Италия беше комунистическа , но не я додоха.
Същото за Гърция! Гръцките комунисти са ги избивали и техни и чужди . Дощлите в България а считаха за своя родина , защото тук са останали живи !
Защо бе обезкървена Европа?
За да стане лесна плячка за Спасителите на Европа .
Те първо си я поделиха.
Русия беше разсипана още 1917 година.
Германия беше смазана 1945г.
Колко деца щяха да се родят на тези млади 6 милиона германци, ако не бяха ги убили? Унищожаването на германското семейство.
Съсипаха руското семейство.
Рускините искаха само да имат дете. Станаха като мъже и сами отново си изградиха живота.
И като направиш равносметка , виждаш че нито германците спечелиха , нито руснаците! Тогава защо се биха?
Някой спечели , но не бяха народите , участвали във войната.
Има едно световно зло ! Вече е ясно то кое е !
Останете си със здраве !
цитирай
2. panazea - Американците пожертваха собствените си хора в Пърл Харбър ,
23.02.2021 16:47
за да имат оправдание за участие във Войната.
За подлите англичани даже не ми се говори !
Де Гол ги разбира , когато му потапят корабите.
Той не ги обича до последно и те постоянно му правят комплоти.
Той бе единственият войн и политик тръгнал срещу матрицата.
Сега няма нито войни , нито политици ! Някакви жалки въжеиграчи !
цитирай
3. panazea - Германия има само един политик ! Нарича се Хелмут Кол.
23.02.2021 19:22
Червенобузото дете , което Хитлер е щипнал по бузите , когато го е пращал на Източния фронт !
Хелмут се е заклел да обедини Германия и го направи !
Пробутаха му за помощник Меркел , която го предаде !
Меркел я знаем коя е !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656018
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930