Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2021 00:46 - Двете писма на Ганди до Хитлер
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 3877 Коментари: 10 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията“.
 Следват 2 негови писма до Адолф Хитлер, в които индийският водач призовава към мир немския диктатор:


23 август 1939 г.
До хер Хитлер,
Берлин, Германия

Скъпи приятелю,

Приятели ме накараха да ти пиша за благото на човечеството. Но досега отхвърлях молбата им, защото чувствах, че едно такова писмо би било неуместно. Нещо ми подсказва, че не трябва да залагам нищо на това писмо, нито да съжалявам, че съм го написал.

Пределно ясно е, че ти си единственият човек в света, който може да предотврати една война, която би унизила човечеството до положението на диваци. Трябва ли да плащаш тази цена за нещо, независимо колко значимо ти се струва? Ще се вслушаш ли в призива на човек, който умишлено отхвърля метода на войната, а постига значими успехи? Както и да е, очаквам да ми простиш, ако съм прегрешил, задето ти писах.

Аз оставам
твой искрен приятел,

М. К. Ганди

  Това писмо обаче никога не достига до немския канцлер, защото явно е прихванато от великобританското правителство.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Второто писмо, дори и да е достигнало до Хитлер, не го е трогнало особено.

4 декември 1940 г.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛЮ,

Това, че се обръщам към теб като към приятел, не е просто формалност. Аз нямам врагове. Моята работа за последните 33 години беше да се сприятеля с всички хора, независимо от тяхната народност, цвят или вяра.

Надявам се, че имаш времето и желанието да узнаеш как голяма част от човечеството, което живее, следвайки учението за всемирното приятелство, гледа на твоите действия. Ние нямаме ни най-малко съмнение в твоята храброст или твоята преданост към родината, нито вярваме, че си чудовището, което описват враговете ти. Но твоите собствени писания и слова, както и тези на приятелите и поддръжниците ти, не оставят никакво място за съмнение, че много от постъпките ти са чудовищни и непристойни за човешкото достойнство, особено според хора като мен, които вярват във всемирното приятелство. Такива постъпки са твоето унижение на Чехословакия, изнасилването на Полша и поглъщането на Дания. Аз съм наясно, че според твоя мироглед тези злодеяния са велики дела. Но ние сме обучавани от детство да гледаме на тях като на действия, принизяващи човечеството. Следователно ние не можем да пожелаем успех на военните ти действия.

image

Но се намираме в уникална ситуация. Ние се съпротивляваме на британския империализъм не по-малко, отколкото на нацизма. Ако има разлика между двете, тя е в мярката. Една пета от човешката раса е била покорена от британците по начини, които не издържат на критика. Нашата съпротива не цели да нарани британците. Ние искаме да ги променим, не да ги победим на бойното поле. Нашето е невъоръжен бунт срещу британското иго. Но независимо дали ще успеем да ги променим или не, ние сме твърдо решени чрез ненасилствено несъдействие да направим тяхното управление невъзможно. Това е метод, който в своята същност не се нуждае от защита. Той е основан на знанието, че никой подтисник не може да изпълни своите цели без определено съдействие, доброволно или насилствено, от жертвата.

Нашите господари можеха да се разпореждат със земята ни и с телата ни, но не с душите ни. Те могат да придобият контрол над последното само и единствено ако избият всички индийци — мъже, жени и деца. Че не всички ще проявят такъв героизъм и че значително количество страх може да пречупи гръбнака на бунта, са верни аргументи, но не са съществени. Защото, ако се намери определен брой мъже и жени в Индия, които да са готови без никаква лоша умисъл към потисниците да дадат живота си, вместо да преклонят глави, те ще успеят да покажат начина за освобождение от тиранията на насилието. Аз бих желал да ми повярваш, когато казвам, че ще се намерят неочаквано голям брой такива мъже и жени в Индия. Те се обучават на това през последните 20 години.

От половин век насам ние се опитваме да се освободим от британското иго. Движението за независимост никога не е било толкова силно, както сега. Най-влиятелната политическа организация, имам предвид Индийския национален конгрес, се опитва да постигне това. Ние вече имаме значителен успех с ненасилствени методи. Ние се опитваме да намерим правилния начин да се противопоставим на най-организираното насилие в света, олицетворено от Британската империя. Ти оспорваш властта им. Времето ще покаже кои са по-организирани — германците или британците. Ние знаем какво означава за нас британското владичество, не само за нас, но и за другите неевропейски раси по света. Но ние никога не бихме пожелали да се прекрати британското иго с помощта на Германия. Ние намерихме сила в ненасилието, което, ако се впрегне правилно, може без съмнение да се справи с всички най-жестоки сили в света, взети заедно. В ненасилствените техники, както казах, не съществува поражение. Там е „успех или смърт“, без да убиваш или да нараняваш други хора. Може да се приложи на практика без пари и очевидно без помощта на науката на разрушението, която ти си развил до такава висока степен. За мен е чудно, че ти не проумяваш, че никой няма монопол над тази наука. Ако не британците, то някоя друга сила със сигурност ще измисли по-унищожителни методи от вашите и ще ви бие с вашите камъни по вашите глави.

Не оставяш нищо на твоите хората, с което да се гордеят. Те няма как да се гордеят с изпълнението на жестоко дело, без значение колко умело е изпълнено. Аз затова се обръщам към теб — в името на човечеството да спреш войната. Няма да изгубиш нищо, ако оставиш всички спорове между Германия и Великобритания да се решат от взаимно избран международен трибунал. Ако спечелиш войната, това няма да докаже, че си бил прав. Това ще докаже само и единствено, че твоята сила на разрушение е по-голяма. Докато едно решение в твоя полза на безпристрастен трибунал би показало честно, доколкото е човешки възможно, коя от страните е права.

Ти знаеш, че не много отдавна отправих призив към всеки британец да приеме моя метод за ненасилствено противопоставяне. Направих го, защото британците ме приемат за приятел, въпреки че съм бунтовник. Аз съм непознат на теб и твоя народ. Нямам смелостта да отправя към теб призива, който отправих към всеки британец. Не защото не е валиден и за теб със същата сила, с която е валиден за британците. Но сегашното ми предложение е много просто, защото е много по-практично и изпитано.

През тези празнични дни, когато сърцата на народите от Европа копнеят за мир, ние прекратихме даже нашето мирно съпротивление. Толкова ли много искам от теб — да направиш опит за поне временно примирие, което за теб лично може да не значи нищо, но което е жизненоважно за милионите европейци, чиито безмълвни ридания за мир чувам, защото ушите ми са привикнали да чуват милионите безмълвни? Имах намерение да се обърна едновременно към теб и господин Мусолини, с когото имах честта да се запозная, докато бях в Рим при пътуването ми до Англия като участник в Конференцията на кръглата маса. Надявам се, че след необходимите промени той ще приеме това като обръщение и към него.

Аз съм,
твой искрен приятел,
М. К. Ганди

* * *

Превод: Кирил Атанасов

Източник: MKGandhi.org

Източник: https://www.otizvora.com/2015/10/7140/ .

 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
20.03.2021 09:59
подобни писма обикновено са фейк- новини

дори тези две да са автентични, то много от написаното в тях е боклук - ПРОЧЕТОХ ГО

самия ганди е писал и други глупости, като например, че англичаните са народ от наркомани и това при положение,че неговия индийски народ/състоящ се от маса касти и впрочем народности нееднородни се занимава и разпротстранява опиати векове преди англичаните въобще да ги "има"
цитирай
2. hranislav - Може би
20.03.2021 16:08
Може би просто за теб всяка критика към Адолф Хитлер и/или националсоциализма е боклук. Особено, ако е направена от някой с по - тъмна кожа.
цитирай
3. germantiger - не
20.03.2021 20:11
грешиш - хитлер е боклук - военен профан

хитлер ми е през хуя, никога не съм му бил фен, рядък военен идиот, макар на моменти гениален политик

когато като младеж четох моята борба ми направи впечатление като книга на "средно ниво" - логика с фрагменти и детайли,но нщо силно, нищо ново и нищо с потенциал
цитирай
4. germantiger - финално
20.03.2021 20:15
писмата все пак са фейк или автентични ?!

колкото до ганди - не ме е вълнувал и не познавам в дълбочина делото и живота му

все пак съм евроцентрист макар евроцентризма да е умряла работа от няколко века

като евроцентрист не ме трогва гладуващия син на място където е имало древна цивлизация преди въобще да има кълн на европеец
цитирай
5. hranislav - Не знам
20.03.2021 20:33
Не знам дали са фейк, не съм се ровил. Не ми е и минало през ум, че може да са фейк, макар да съм наясно, че в нета на този или онзи се приписват думи, които не е изричал. Ганди е бил краен пацифист, та изглежда логично да е говорил такива неща.
Хитлер е сред хората с принос Европа да загуби ръководната си роля в света. Ако беше умрял 6-7 години по - рано (евентуално и още няколко души), сигурно днес в обединената голяма Германия щеше да има негови паметници.
цитирай
6. panazea - Махатма Ганди е велик човек !
21.03.2021 00:11
Той създаде династия от политици !
Помня и Индира Ганди , и Раджив Ганди !
За съжаление ги убиха !
Не знам сега как е Индия .
цитирай
7. germantiger - ++
21.03.2021 12:18
лидерите с вина европа да загуби лидерската си роля са чърчил и рузвелт, което е нормално с оглед тяхната принадлежност

европа започва да губи лидерството си 2 века преди Хитлер

следвайки твоята логика за хитлер то цар борис 3 е виновен за побнедата на комунизма над половин европа и в българия, да де, но не е така
цитирай
8. germantiger - финално
21.03.2021 12:21
Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията“.

нямам идея откъде си копирал горното или сам си го написал, но това е глупост в частта му, че ганди и движението му довеждат до края на британската власт в индия - света не работи тъака, интересите не работят така

хора като ганди, хитлер, чърчил могат да бъдат заменени с други, но не теопределят процесите и финала в тия процеси
цитирай
9. hranislav - Не съм
21.03.2021 17:03
Не съм писал, че Хитлер е първият и единствен с вина.
цитирай
10. panazea - В света царува фалш и лъжа .
22.03.2021 11:11
Танзаниецът им каза истината и го убиха .
Убиха македонския президент , сръбския президент .
Списъкът с техните жертви е дълъг.
Салвадор Гилермо Алиенде Госенс (на испански: Salvador Guillermo Allende Gossens) е чилийски демократичен социалист, лекар, хирург и президент на Чили в периода от 3 ноември 1970 г. до 11 септември 1973 г., ръководител на политическото коалиционно правителство на народното единство.
Който се противопостави на техните планове го премахват.
Джордано Бруно (на италиански: Giordano Bruno), роден Филипо Бруно, известен още като Бруно от Нола или Бруно Ноланеца, е италиански монах-доминиканец, философ, астроном, математик и драматург, който първи отстоява идеята за безкрайността на Вселената. Изгарят го 1600 година.
Ян Хус (на чешки: Jan Hus) е национален герой на чешкия народ, проповедник, философ и идеолог на чешката Реформация.
Бил е свещеник и за кратко време преподавател и ректор на Пражкия университет. Неговите последователи са известни по-късно като „хусити“. Католическата църква счита неговите проповеди за еретични и поради това той е отлъчен от Църквата, а по-късно изгорен на клада. Неговата смърт отприщва военния конфликт от 1419 до 1434 г., наречен Хусистки войни.
Света Жана д'Арк (на френски: Jeanne d'Arc), известна още като Орлеанската дева (на френски: La Pucelle d'Orléans), е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, обвинена в неподчинение и хетеродоксалност, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст.
Какво лицемерие! Първо я изгарят , после я правят светица !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641764
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031