Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2021 19:07 - За Българския народен съюз „Кубрат“
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.12.2022 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

  Кубратистки принцип № 8: "Аз съм Българин! Чрез теб, Българио, ще се науча да обичам человечеството."2
_________________________________________________________________   "Българският народен съюз „Кубрат“ (БНСК) е крайнодясна силно повлияна от фашизма политическа организация в България след 1922 г.

  Българският народен съюз е създаден през 1913 г., но след прекъсване по време на войните започва по-активна дейност през 1922 г. Основан е от група бивши офицери, начело с дългогодишния водач на организацията генерал Борис Сирманов, включваща още генерал Владимир Вазов и генерал Георги Тодоров.   ...   Съюзът има претенции за елитарност и към 1926 г. наброява към 15 000 членове в цялата страна, главно представители на средната класа в градовете.
  ...
  Дейността на БНСК замира след 1931 г., но организацията продължава да съществува до окончателното ѝ ликвидиране след Деветосептемврийския преврат през 1944 г."1

---------------------------------------------------------------     

  "Организацията съществува в конспирация до 9 юни 1923 г. Членове набира измежду запасните офицери, “партиите на реда”, македонските среди.  

  ...
 

  България е дело на нашите деди, на многобройните поколения, които са живели преди нас. Ние всички сме свързани с тях, нашият ум сърце и добродетели са само едно продължение на миналото.

  "Мъртвите продължават своя живот в нас!"  

   Ние ще пазим завета на Кубрата и България, тъй както ни е даден от историята.

  Никой няма право да разделя българския народ на противоположни обществени групи, които да поставя във взаимна изтребителна борба. Всички класи и съсловия, като дадени икономически категории, имат еднакво право на съществувание и развитие.  

   ...
 

  10 март 1925 г. утвърден е уставът на БНСК. Той определя организацията като неполитическа, непартийна организация, обединяваща хора от всички обществени среди, съсловия и класи “в името на една обща идея: България, нейното духовно и материално могъщество.

   БНСК се състои от действителни и спомагателни членове.
  “Действителен член може да бъде всеки български гражданин по народност българин, който се ползва с граждански и политически права, изповядва програмните начала на организацията и взема активно участие в дейността й”. Спомагателен член може да бъде “всеки български гражданин без разлика на вяра и народност”.
 

   ...
 

  На 16-17 Октомври 1926 г. се приема “Катехизис на кубратиста”, който всеки член трябва да повтаря веднъж седмично.2

  "В "Катехизиса" на Съюза главното ударение е върху българското и българщината:..."3

1. Аз съм Българин, горд, че съм се родил такъв. За България и нейните идеали готов съм да умра.


2. Кубратизмът, роден на бойното поле, е страж на честта и традициите на Отечеството.

3. Аз съм кубратист. Завета Кубратов ще пазя. Приятел съм на всички и най-близък по сърце на трудещия се и беден българин.


4. Аз съм потомък на Крума Страшни. Смърт на рушвета, полумерките и корупцията в държавата.

5. Аз вярвам, че с труд и постоянство златният век на Симеона Велики пак ще се върне за моя народ.


6. Аз чувствам с болка в сърцето раната на инвалида, плача на вдовицата и сирачето на падналите български войници, мизерията и тъгата на прокудените от родните им огнища бежанци. От залъка си ще отделя, но ще им помогна.

7. Аз чувствам пороците на своето племе и за да ги победя, ще бъда точен на думата си, ще обмислям преди да действам, ще скъпя времето си, ще дисциплинирам труда си.

8. Аз съм Българин! Чрез теб, Българио, ще се науча да обичам человечеството


9. Веднъж в седмицата ще прочитам моя катехизис, за да събуждам в себе си духа на Кубрата, Крума и Симеона за славата на своето Отечество.2

Моя бележка:
*Навсякъде където има подчертавано, то присъства и в оригиналния текст.

---------------------------------------------------------------  

  "През 30-те години "Кубрат" отправя силни призиви против партизанщината, която тогава е прицелна точка на повечето националистически организации. Те смятат, че партийната система в България - която не е регламентирана от Търновската Конституция (в нея не се споменава нито веднъж думата "партия") - е опорочена и е една от причините за разрухата на Отечеството. Но документите подчертават, че Съюзът държи на парламентаризма: "Управлението на страната трябва да бъде в ръцете на политическите партии - единствените отговорни политически фактори." "Кубрат" е против партизанството, но и за парламентарна власт. Не бива да се търси само силна ръка, но "здрава и силна ръка". Предупреждава се обаче, че "Ако партиите не се осъзнаят, "Кубрат" ще образува здрав националистически център, около който ще се съберат здравите сили от разните партии".   Поставят се за разискване конкретни и оригинални предложения за подобряване на парламентарната и административната система в страната...
  ...
  Не е забравен и социалният елемент:
"Ние сме против комунизма, който е гибелен за страната, но двойно повече сме против условията, които създават комунизъм - безработицата и мизерията".
  "Изходът според съюза "Кубрат" е в следните простички принципи: "Дисциплина - Труд - Компетентност - Йерархия - Родолюбие - Храброст". "Обичай България, Родината зове".3



  Ползвани източници:

1. "Български народен съюз „Кубрат“" (Уикипедия).

2. "БЪЛГАРСКИ НАРОДЕНЪ СЪЮЗЪ "КУБРАТЪ"" (https://kubratisti.blogspot.com/.)

3. "Нарекоха ги фашисти", ИК "Тангра ТанНакРа", София, 2004 г., стр. 108-110, д-р Никола Алтънков).





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 654827
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930