Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03 19:07 - За Българския народен съюз „Кубрат“
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.03 21:51


  image

  Кубратистки принцип № 8: "Аз съм Българин! Чрез теб, Българио, ще се науча да обичам человечеството."2
_________________________________________________________________   "Българският народен съюз „Кубрат“ (БНСК) е крайнодясна силно повлияна от фашизма политическа организация в България след 1922 г.

  Българският народен съюз е създаден през 1913 г., но след прекъсване по време на войните започва по-активна дейност през 1922 г. Основан е от група бивши офицери, начело с дългогодишния водач на организацията генерал Борис Сирманов, включваща още генерал Владимир Вазов и генерал Георги Тодоров.   ...   Съюзът има претенции за елитарност и към 1926 г. наброява към 15 000 членове в цялата страна, главно представители на средната класа в градовете.
  ...
  Дейността на БНСК замира след 1931 г., но организацията продължава да съществува до окончателното ѝ ликвидиране след Деветосептемврийския преврат през 1944 г."1

---------------------------------------------------------------     

  "Организацията съществува в конспирация до 9 юни 1923 г. Членове набира измежду запасните офицери, “партиите на реда”, македонските среди.  

  ...
 

  България е дело на нашите деди, на многобройните поколения, които са живели преди нас. Ние всички сме свързани с тях, нашият ум сърце и добродетели са само едно продължение на миналото.

  "Мъртвите продължават своя живот в нас!"  

   Ние ще пазим завета на Кубрата и България, тъй както ни е даден от историята.

  Никой няма право да разделя българския народ на противоположни обществени групи, които да поставя във взаимна изтребителна борба. Всички класи и съсловия, като дадени икономически категории, имат еднакво право на съществувание и развитие.  

   ...
 

  10 март 1925 г. утвърден е уставът на БНСК. Той определя организацията като неполитическа, непартийна организация, обединяваща хора от всички обществени среди, съсловия и класи “в името на една обща идея: България, нейното духовно и материално могъщество.

   БНСК се състои от действителни и спомагателни членове.
  “Действителен член може да бъде всеки български гражданин по народност българин, който се ползва с граждански и политически права, изповядва програмните начала на организацията и взема активно участие в дейността й”. Спомагателен член може да бъде “всеки български гражданин без разлика на вяра и народност”.
 

   ...
 

  На 16-17 Октомври 1926 г. се приема “Катехизис на кубратиста”, който всеки член трябва да повтаря веднъж седмично.2

  "В "Катехизиса" на Съюза главното ударение е върху българското и българщината:..."3

1. Аз съм Българин, горд, че съм се родил такъв. За България и нейните идеали готов съм да умра.


2. Кубратизмът, роден на бойното поле, е страж на честта и традициите на Отечеството.

3. Аз съм кубратист. Завета Кубратов ще пазя. Приятел съм на всички и най-близък по сърце на трудещия се и беден българин. (Бел. на Х.Х.: "трудещия се и беден българин" е подчертано и в оригинала).


4. Аз съм потомък на Крума Страшни. Смърт на рушвета, полумерките и корупцията в държавата.

5. Аз вярвам, че с труд и постоянство златният век на Симеона Велики пак ще се върне за моя народ.


6. Аз чувствам с болка в сърцето раната на инвалида, плача на вдовицата и сирачето на падналите български войници, мизерията и тъгата на прокудените от родните им огнища бежанци. От залъка си ще отделя, но ще им помогна.

7. Аз чувствам пороците на своето племе и за да ги победя, ще бъда точен на думата си, ще обмислям преди да действам, ще скъпя времето си, ще дисциплинирам труда си.

8. Аз съм Българин! Чрез теб, Българио, ще се науча да обичам человечеството. (Бел. на Х.Х.: "да обичам человечеството" е подчертано и в оригинала).

9. Веднъж в седмицата ще прочитам моя катехизис, за да събуждам в себе си духа на Кубрата, Крума и Симеона за славата на своето Отечество.2

---------------------------------------------------------------  

  "През 30-те години "Кубрат" отправя силни призиви против партизанщината, която тогава е прицелна точка на повечето националистически организации. Те смятат, че партийната система в България - която не е регламентирана от Търновската Конституция (в нея не се споменава нито веднъж думата "партия") - е опорочена и е една от причините за разрухата на Отечеството. Но документите подчертават, че Съюзът държи на парламентаризма: "Управлението на страната трябва да бъде в ръцете на политическите партии - единствените отговорни политически фактори." "Кубрат" е против партизанството, но и за парламентарна власт. Не бива да се търси само силна ръка, но "здрава и силна ръка". Предупреждава се обаче, че "Ако партиите не се осъзнаят, "Кубрат" ще образува здрав националистически център, около който ще се съберат здравите сили от разните партии".   Поставят се за разискване конкретни и оригинални предложения за подобряване на парламентарната и административната система в страната...
  ...
  Не е забравен и социалният елемент:
"Ние сме против комунизма, който е гибелен за страната, но двойно повече сме против условията, които създават комунизъм - безработицата и мизерията".
  "Изходът според съюза "Кубрат" е в следните простички принципи: "Дисциплина - Труд - Компетентност - Йерархия - Родолюбие - Храброст". "Обичай България, Родината зове".3  Ползвани източници:

1. "Български народен съюз „Кубрат“" (Уикипедия).

2. "БЪЛГАРСКИ НАРОДЕНЪ СЪЮЗЪ "КУБРАТЪ"" (https://kubratisti.blogspot.com/.)

3. "Нарекоха ги фашисти", ИК "Тангра ТанНакРа", София, 2004 г., стр. 108-110, д-р Никола Алтънков).

Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 198700
Постинги: 351
Коментари: 391
Гласове: 743
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31