Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2021 19:40 - От "Осанна" до "Разпни го"
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В предишна публикация бях писал, че навремето фашизмът, националсоциализмът и болшевизмът са били модерни идеологии. Че много злини все още са били предстоящи и хората са нямали днешните средства за информиране. Много от симпатизиращите на съответните идеи не са познавали достатъчно добре съответните режими.

Подбрал съм текстове за една значима личност в италианската история изминала пътя от "Осанна" до "Разпни го". Бенито Мусолини е бил възхваляван от онези, които днес са ни налагани като пътеводна светлина и незаменимо мерило. Разбира се, те по - късно са се отричали от него.
....................................................................................................................................

1.

"Той е "апостол на Дева Мария" и "най-добродетелен човек, изпратен от Провидението", казва папата; той е "новият Цезар на ХХ век, най-великият световен законодател" и "борец против руската отрова, който оказва услуга на целия свят", казва Чърчил; за Фройд е "Герой на Културата", за Хитлер - "грандиозна личност"; почти всички уважавани интелектуалци и хора на изкуството в Италия са омагьосани от него.

Той е "секс-символът, идеалният Мъж на новата епоха"; "Той е Мъж, който се отличава в един свят от полухора"; той съзнателно внушава, че е женен за всички (италиански) жени, а те нямат нищо против; пресата тиражира хвалбите на секс-символа за неговите 169 любовници, публиката е във възхита; благоверните съпруги на Чърчил и Чембърлейн са сразени от неговата мъжественост, от неговите "красиви пронизителни златисто-кафяви очи" и пазят като най-скъп дар негови снимки с автограф.

Този "спасител на света", този "пратеник на Провидението", този "родоначалник на нова ера" е сипаничав, широколик, нискочел, с възпален поглед, бивш ефрейтор, бивш социалист, бивш главен редактор на "Аванти", син на ковач и учителка - ревностна католичка; Негово превъзходителство ръководител на правителството, водач на фашизма и основател на Империята и Първи маршал на Империята (Sua Eccellenza Capo del Governo, Duce del Fascismo e Fondatore dell"Impero и Primo maresciallo dell"Impero).

Това е Бенито Андреа Амилкаре Мусолини. Дуче. (Производно от дукс, на латински dux, водач). Един фашистки лозунг гласи "Dux mea Lux" ("Дукс е моята светлина"). На Дуче е възложена ролята на Бог, за да преправи света по свой образ и подобие и да подреди хаоса след Първата световна война. "ХХ век е векът на фашизма", казва Дуче.
5.

Пред демократичната фасада на Европа и Америка няма нито стража, нито часовой. Посрещат фашизма с отворени обятия. Като спасение. Белият терор на черноризците не стряска никого.

САЩ са прехласнати по Мусолини. През 1923 г. New York Times пише: "Мусолини - това е латинският Теди Рузвелт, който първо действа, а после пита законно ли е това. В Италия той върши много полезни дела." Saturday Evening Post: "Диктатурата е най-съвършената форма на управление, ако имате правилния диктатор." Правилният диктатор е Мусолини, после ще се появи още по-правилният - Хитлер. През 1927 г. Literary Digest пита своите читатели: "Вярно ли е, че в съвременния свят няма велики лидери?" Отговорът е - има и това е Мусолини, "най-великият човек на нашето време", казва Джеймс Фарел, шеф на U.S. Steel.

От 1925 до 1928 г. в САЩ излизат над сто статии за Мусолини. В New York Tribune се разгаря люта полемика на тема: "Кой е Мусолини - Гарибалди или Цезар?" Отговорът е ясен - Цезар, разбира се.

Легендарни американски журналисти ваят сияйния образ на Мусолини с лъстиви коментари, пишат хвалебни поредици за "фашистката нация", оценяват фашизма като "голяма крачка напред и нов идеал в управлението на държавата" и произвеждат твърдението: "Фашизмът е необходим на американците. Бог създаде Мусолини от реброто на Италия."

В Холивуд забелязват актьорския талант на Мусолини и той дебютира през 1923 г. във "Вечният град" с Лайонел Баримор в главната роля. Филмът разказва за сраженията между комунисти и фашисти. Сражения няма, има чудовищен терор на фашистите и масови убийства на комунисти, но това няма значение. Холивуд - някой да е изненадан? - ръкопляска на фашистите. Според рецензиите актьорът Мусолини е "органичен, той е на своето място". През 1933 г. Columbia Pictures произвежда документалния филм "Говори Мусолини" с участието на Дуче, представен като героичен лидер и спасител на народа. През 1934 г. цяла Америка припява песента "Ти си върхът!" (You`re the Тор), където всеки куплет завършва с "Ти си Мусолини!".

"Демократичният" свят е тъй обсебен от Дуче, че в началото се присмива на Хитлер и го нарича "германския Мусолини". После няма да се смее.

Източник: https://duma.bg/duks-duche-musolini-n196924?fbclid=IwAR1ZBMac393ng0ACodFH6daNwMi-uUz08mymBpssJOYMP8GYcWbMmLyOmbY .





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656378
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930