Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2021 23:51 - За Бояджишкото клане от 1876 г.
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.06.2021 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"На 11 май 1876 г. селяните от Бояджик се събират в църковния двор да отдадат сърдечните си почести пред ликовете на първите славянски учители и равноапостоли светите братя Кирил и Методий. По време на празника владеещият околните села Едем ага нападнал селото със своите черкези, които започнали издевателства и грабежи. За да се отбраняват, селяните поставили въоръжена стража в края на селото. По този повод било докладвано на Шефкет паша, който се намирал в Сливен, че в Бояджик се готви бунт. Така на 17 май 1876 г. той с един табор башибозуци отива в Бояджик и започва погром над селото." ("Бояджишко клане", Уикипедия.)

"...за да унищожат под вид на потушаване на въстанието всичко, което в последните 20-30 години се е издигнало над общия уровен..."

"Трябвало да му се попречи за дълги години да въстане организирано. "


"Нека, след като избързахме напред, се върнем малко назад и се опитаме да погледнем от друг ъгъл някои от споменатите вече факти. Когато на 11 май Едем ага напада Бояджик, не арестува двамата свещеници, а изпраща на другия ден неколцина от своите шайкаджии да му ги доведат с вързани ръце. Невероятно е черкезкият главатар, отседнал в Чомлекьой (на 5-6 км от Бояжик) да не е знаел за действията на бояджичанци. Но и даже да не е знаел, твърде малко са били изпратените да арестуват двамата свещеници, като се знае нрава на бояджичанци - рискува се да бъдат нападнати. Освен ако тъкмо това се желае. По - нататък: Каймакаминът Ахмед ага би трябвало да отиде на проверка само със заптиета или редовна войска. Той отива с башибозуци, от които населението е наплашено и трудно би рискувало да им се довери. Не е ли желаел всъщност бояджичанци да му се противопоставят, та да има предлог за унищожаването и на тях, и на Ямбол, и на Сливен, избегнали разрухата, поради непредвидени препятствия от страна на благоразумни мюсюлмански първенци? "Турците, особено тези от тях, които принадлежат към така наречената "Млада Турция", със завист гледаха на прогреса на християните изобщо и особено на българите... прогрес, който те считат, че е опасен за тяхното господство, и искат да го спрат. Затова те се възползват сега от случая, за да унищожат под вид на потушаване на въстанието всичко, което в последните 20-30 години се е издигнало над общия уровен... и по този начин да осигурят дълго своето господство над него." Това е становище, изразено от Найден Геров в рапорт до граф Игнатиев, комуто княз Церетелев докладва: "Изглежда, че от идването на власт на Мехмед Ружди и Хюсеин Авни паша войските са получили заповед да колят всичко при първа съпротива и за такава се счита всичко: противопоставяне на грабежите, опит за бягство, опит за укриване."

"Анализът на фактите, свързани с действията на Шевкет паша в Сливенския революционен окръг и особено в Бояджик, ни дават основание не само да се съгласим с Найден Геров и княз Церетелев, но и да твърдим, че по указание на висши турски управници башибозуците са провокирали българите да се разбунтуват. Това е станало след като бързото потушаване на Априлското въстание ги убедило, че последният християнски народ, който бил изцяло под тяхно владичество, още не е готов за въстание. Трябвало да му се попречи за дълги години да въстане организирано. Предизвиканите стихийни разбунтувания няма да представляват заплаха за империята, но ще са добър предлог за унищожителни погроми. Изпълнители на този план лесно се намерили сред фанатизираните мюсюлмани, които по думите на френския публицист Иван дьо Вестин "считали, че поне веднъж в годината трябва да вземат ятагана против неверниците". Плъпнали между тях софти, които подстрекавали със стихове от корана: "О, мюсюлмани, избивайте неверните, гдето и да ги намерите." Ето, това за готвили за българския народ реформаторите на Митхад паша, за когото някакъв нашенски стихотворец възкликнал бездарно: "Митхад паша - блага душа". Наистина бездария само могат да възславят такива, които искат да асимилират и унищожат народа им..."


  Из "Бояджишкият бунт" (стр. 119-121), изд. "Георги Бакалов" - Варна, 1977 г. Автор: Александър Миланов.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656553
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930