Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06 18:15 - За идеализирането на империи
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 109 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.06 18:23


image
   Публикувам тази статия най-вече заради онези, които идеализират една или друга държава (било то поради незнание, било заради силно пристрастие).
  Преди дни в най-голямата фейсбук дъновистка група, под статус свързан с английския колониализъм, една жена (явно евроатлантичка) повдигна въпроса за руския империализъм. Тогава личност с псевдоним Миротворци МИРОТВОРЦИ публикува липсващ вече коментар на който не помня цялото му съдържание. Обаче си спомням, че се обясняваше как руснаците не били вършели геноциди над други народи за разлика от Запада, не били убивали индианци (при което аз контрирах, че това с индианците не е точно така и приложих статия опровергаваща твърдението; линк за материала най-отдолу*).
  И последва от страна на този човек постване на картинки, свързани с Руско-турската освободителна война и с Деня на победата (9 май). После и с припомняне, че нямало да има Одата на радостта без "Вставай страна огромная". Все едно аз нещо съм заявявал относно тези събития. Четири пъти попитах какво общо имат тези картинки и тези песни с невярното и опровергано твърдение за индианците. При което получих отговор, че това ми е дадено за размисъл. Не че, както вече споменах, аз съм казвал нещо относно посочените в картинките исторически събития. Нещата в живота не са черно-бели, и не са еднопластови. Посочих, че поради различни причини искам добри отношения с Руската федерация.
  Това че А е вярно (например, че и Русия има някакъв дял в тормоза над индианците), не прави обезателно Б погрешно (т.е. не е отричане на приносите на руската държава за България и света). Установих, че голямото защитник (не съм наясно с пола му) на руската победа над нацизма ме е блокирало. Твърде "демократично" предвид на факта, че коментирах съвсем културно под статус в група. Както западните империи, така и руската империя и други империи са донесли много смърт. И това е обективна действителност, не е отричане на приносите на един, втори или трети.

  В СССР милиони хора от малцинствата са били тормозени, най-малкото чрез принудителни разселвания. Сред тормозените са били българите и евреите. В Русия (царска, болшевишка) е имало антисемитизъм, както в много други държави. Макар и не толкова силен, колкото в Третия райх. Това е просто факт, който не е отрицание на това, че СССР има голям принос за победата над нацизма. Прилагам откъс от книга, в която са посочени злини, извършени от различни империи.

============================================================

48.  МАРТИРОЛОГЪТ НА БЖЕЖИНСКИ КАТО ВЪВЕДЕНИЕ В ПРИЧИНИТЕ ЗА МИНАЛИТЕ И БЪДЕЩИТЕ РЕВОЛЮЦИИ В “ТРЕТИЯ СВЯТ”…


  “Особено внимание трябва да се отдели на новото политическо активизиране на масите извън западните държави – писа Бжежински. Паметта на хората, които дълго време са били подложени на политически гонения, в значителна степен съдейства за рязкото и бурно, подгрявано от ислямистките терористи, пробуждане на Близкия изток. Но не е изключено, че това, което днес се случва в Близкия изток, да бъде само началото на по-голямо явление, което ще възникне в бъдеще в Африка, Азия и дори сред предколониалните народи в Западното полукълбо (Латинска Америка). Резултатът от систематичните убийства на техните не чак толкова далечни прадеди от колонизаторите и свързаните с тях търсачи на богатства, пристигнали предимно от Западна Европа /страните, които днес, във всеки случай са най-открити за съвместен живот на представителите на различни националности/ е квази-унищожението през последните две столетия на колониалните народи. То е съпоставимо по мащаби с престъпленията на нацистите в годините на Втората световна война /1939-1945/ – техни жертви са милиони хора.
  Политическата вяра в съчетание със закъснялото негодувание и скръб са мощна сила, която сега излиза на повърхността, искайки мъст – при това не само в мюсюлманския Близък изток, но, вероятно, и извън неговите предели. Много данни не могат да бъдат уточнени, но като цяло те са шокиращи. (Само “шокиращи”!) Достатъчно е да се приведат само няколко примера.

През 16 век главно заради болести и зверствата на испанските първооткриватели населението на Империята на ацтеките, които са живеели на територията на съвременно Мексико, е намаляло от 25 милиона до около 1 милион души. По подобен начин и в Северна Америка приблизително 90% от коренното население е загинало през първите пет години от “общуването” си с европейските заселници – основно, но не само от болести. През 19 век там, в резултат на различните войни и принудителни преселения са загинали още 100 000 души.

В Индия в периода от 1857 до 1867 британците са избили около 1 милион мирни жители по време на акциите, последвали Сипайското въстание от 1857 г. Това че британската Ост-Индийска компания е използвала индийските плантации за отглеждането на опиум, който след това е бил изпращан в Китай, е причинило преждевременната смърт на милиони хора, без да се смятат тези китайци, които са станали преки жертви на Първата и Втората опиумни войни.

В Конго, лична собственост на белгийския крал Леополд II, от 1890 до 1910 г. са били избити между 10 и 15 милиона души. (N.B.: Според други източници колониалното господство е съкратило населението на Белгийско Конго от 40 на 10 милиона души.)

Във Виетнам в периода от 1955 до 1975 г. според последните изчисления са били избити между 1 и 3 милиона мирни жители.

Що се отнася до мюсюлманския свят, в руския Кавказ между 1864 и 1867 г. са били изселени 90% от местните черкези, а от 300 000 до 1,5 милиона души са починали от глад или са били убити. В периода от 1916 до 1918 г. са били убити десетки хиляди мюсюлмани по време на депортирането от руските власти на 300000 тюркски мюсюлмани през планините на Средна Азия и Китай.

След Първата гражданска война в Алжир в периода от 1830 до 1845 г. в резултат на френските зверства, глад и болести са загинали 1,5 милиона алжирци – почти половината от населението на страната. (N.B.: В последната 7-годишна антиколониална война броят на жертвите е двойно по-голям.)

  В съседна Либия италианците са изпращали жителите на Киренайка в концентрационни лагери, където в периода от 1927 до 1934 г. са загинали от 80 000 до 500 000 души.

Неотдавна – от 1979 до 1989 г. - съветските войски в Афганистан са убили около 1 милион мирни жители, а две десетилетия по-късно американските военни в хода на своята 15-годишна война убиха 26 000 мирни жители. За последните 13 години в Ирак САЩ и техните съюзници убиха 165 000 мирни жители /разликата между данните за броя на загиналите в резултат на европейската колонизация и броя на убитите от САЩ и техните съюзници в Афганистан и Ирак отчасти може да се обясни с техническите постижения, позволяващи да се използват военни средства с голяма точност и отчасти с промяната на световния климат/.

Мащабите на тези кървави престъпления шокират, но не по-малко шокира и това, как бързо Западът е забравил за тях. В съвременния постколониален свят започва да звучи нова историческа риторика. Мюсюлманите и останалите страни използват чувството на дълбока неприязън към Запада и неприемането на неговото колониално минало, за да оправдаят своите лишения, беди и отсъствие на чувство за собствено достойнство. Фактът, че тези събития все по-отчетливо изплуват в паметта на мюсюлманския свят и все по-често в паметта на останалите народи, говори колко силно е влиянието на миналото върху настоящето…”

(N.B.: В СВОЯ МАРТИРОЛОГ БЖЕЖИНСКИ Е МИНИМИЗИРАЛ СИЛНО БРОЯТ НА ИЗБИТИТЕ “НЕПЪЛНОЦЕННИ ТУЗЕМЦИ”, ПОРАДИ КОЕТО ТОЙ Е ДАЛЕЧЕ ОТ ТОВА ДА БЪДЕ ПЪЛЕН И ВЕРЕН!!! САМО В САЩ БРОЯТ НА ИЗБИТИТЕ ИНДИАНЦИ СЕ ОЦЕНЯВА НА ОКОЛО 15 МИЛИОНА, А НА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ НЕПОСИЛЕН ТРУД И НЕЧОВЕШКИ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ РОБИ АФРО-АМЕРИКАНЦИ - ПРИБЛИЖАВА СТОТЕ МИЛИОНА КИТАЙЦИ, УНИЩОЖЕНИ ПРЕЗ МАОИСТКИЯ “ЕКСПЕРИМЕНТ”. РАЗЛИКАТА Е В РАЗТЕГЛИВОСТТА НА ВРЕМЕТО: НА МАОИСТИТЕ СТИГНАХА НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ, ДОКАТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ БЯХА НЕОБХОДИМИ НЯКОЛКО СТОЛЕТИЯ…)."


Откъсът е от книгата "Анархизмът в 21 век" (стр. 258-260) с автор Георги Константинов: https://www.anarchy.bg/wp-content/uploads/2020/01/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%B2-21-%D0%B2%D0%B5%D0%BA.pdf?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0rMIQJYrzoK-j8sBLClRs1mZrABQ7VJYbSlI2Sx7grdppbcWs1o7NhaTc_aem_YQCzu8ezfbwXFmbJ182PcA.

---
Бележка:

*Руско-индианската война: Конфликтът с туземното население на Аляска и Северна Калифорния продължава цели 200 години".
Връзка: https://www.168chasa.bg/article/6632536.
 Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 700549
Постинги: 467
Коментари: 467
Гласове: 1370
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031