Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2023 17:58 - Съвпадение между роман и регресия
Автор: hranislav Категория: Изкуство   
Прочетен: 2380 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

  Реално знание от минал живот или пък спомен от прочетен роман, изплувал по време на сеанс...?
  Регресията дали потвърждава написаното в художественото произведение?
  Фани Попова-Мутафова дали е схванала интуитивно истината (понеже аз не знам в историята и легендите да е запазена информация за онова за което ще стане реч)?
  Чисто съвпадение или спомени от книга?

  Езотерикът Христо Нанев е разказвал, че е правил регресия на някоя си Милена, която се оказала роднина на Асен I (Белгун), Петър и Калоян (Иваница) в предишен живот. Както и че по време на регресията е излязла информация за външния вид на царете. Хипнотизираната е описала Асен като красив мъж с "малка брадичка и пронизващи оловно синкави очи". За Калоян е казала, че е "горд, с тъмносини очи". Все неща (особено за Калоян), които нееднократно съм споменавал и цитирал.

  И ето защо отново популяризирам въпросните сведения. Открих сходства между онова, което съм чувал и чел от г-н Нанев и романа "Солунския чудотворец" на гореспоменатата ни писателка.

 Откъси от "Солунския чудотворец" (1929–1930 г.), част I.

От 1-ва глава:

"Сивите очи на Белгуна потъмняха. Между веждите му се отсече дълбока отвесна бръчка."

"Иваница дигна към него очите си — синьо-зелени и дълбоки като море."

"Юношата се изсмя, дигна презрително рамене и излезе. Вън, пред вратата, се сблъска с едно русо момче с дълги, тънки ръце и големи сини очи. Двамата се изгледаха със злоба и омраза." Калоян се сблъсква пред вратата с Борил (братовчед на тримата братя, който по-късно също става цар). Пловдивският писател е заявявал неща от рода на "Борил също е бил със сини очи", "Асеневци са били със сини очи".

Прясно отрязаната повърхност на оловото има сивосинкав цвят.

  От 2-ра глава:

"Асен го погледна с острия си сив поглед, не отвърна, продължи пътя си и спря върху един широк плосък камък до реката."
"— Когато дойде времето, ще бъдете ли готови? — питаше Асен и ги пронизваше с хладните си сиви очи."

  От 3-та глава:

Погледът на Петър IV (Теодор, Тодор, Калопетър) е описан по следния начин.

"Най-напред изпъкваше едрата величествена осанка на Тодора. Кроткият му тъмен поглед бе замислен, на пълните му устни спеше тиха усмивка."

  От 5-та глава:

"Ромеите го изгледаха недоверчиво и си размениха скрито взор, пълен с подозрение. Кой беше този висок мъж с властен глас и корав, светъл поглед?" (За Асен).

  Фактът че погледът на Асен, който е описан като човек със светли очи е определен като "светъл поглед" ме кара да смятам, че описанието "тъмен поглед" касаещо брат му Петър се отнася именно до цвета на очите. А не до някакво излъчване, не до някакво емоционално съдържание четящо се в очите, какъвто е случаят със словосъчетанията "безстрастен поглед", "безстрастен взор", "любвеобилен поглед", "хладен, безстрастен поглед", които още са употребени в романа, който е наличен за четене в електронен вариант.

  И тук поне наглед има противоречие с информацията на г-н Нанев, че братята са били със светли очи (сини, сиви, синкави). Направих търсене в книгата му "Прераждане и еволюция" - книга Първа (http://212.75.0.236:8250/spiralata.net%20-%202020/%D0%9D/?fbclid=IwAR3yN-Ey1gLwMuslmPlkitlPPQF7jPn_785ZYVNiC-0JdKb9z_fBU1wN6fc).
Не съм имал възможност да прегледам продължението "Прераждане и еволюция: Израстването на душите - Книга втора", което разглежда темата "какво става с душите между техните превъплъщения" (съмнявам се там да се дават сведения за облика на аристократите). Но в първата книга, която видял съм се явява източник за различни последващи публикации от различни хора, никъде не се казва, че и четиримата ни царе са били със сини очи. Не съм чел твърдението за очите и в някоя от публикациите, свързани с писателя. Имам спомен той да го е изричал, но не ми се занимава да се ровя и убеждавам на 100%, че правилно помня. Дори и да съм прав, възниква въпросът дали пък г-н Нанев не се е объркал предвид на липсата на такова нещо в книгата описваща случая на Милена (една римска поговорка гласи, че думите отлитат, а написаното остава - когато през съзнанието ти минава много и разнообразна информация, не е никак изключено да забравиш и сгрешиш).

  Същественото е, че не намирам противоречие между негов текст и текст на Фани Попова относно цвета на очите на владетелите Петър и Борил, макар че липсва и съвпадение.
   Изключвам варианта Нанев да лъже относно визията на Асен и Калоян, чисто и просто копирайки прочетеното в дадена художествена творба. Нямам усещането да е такъв човек. За мен остават вариантите, които посочих в началото.

   От гледна точка на окултните учения, ако човек мисли усърдно по дадени въпроси, ако се запознава с наличните за тях сведения, той се настройва на определена вълна и може интуитивно да долови действително знание отвъд онова, което може да бъде възприето с ушите или очите. Може пък такъв да е точно случая с Фани Попова, а регресията на Милена да е още едно алтернативно потвърждение на нещо, което не е останало като писано слово през вековете.

   Сродна публикация: " Историко-мистично за цар Йоаница" ( https://hranislav.blog.bg/history/2018/06/21/istoriko-mistichno-za-car-ioanica.1613786?fbclid=IwAR0B8fRwA1UhZC90d-Moen6B6SccKmCOPDr6eAjdfT8X43ubuLwL8E5QDuY ).
         Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 700540
Постинги: 467
Коментари: 467
Гласове: 1370
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031