Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2021 21:30 - "Битката на титаните"
Автор: hranislav Категория: Музика   
Прочетен: 4484 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

"Битката на титаните"
(Поетичен разказ на Георги Върбанов за победата на цар Симеон в битката при р. Ахелой, състояла се на 20-ти август 917 г.)

Преди някъде около хиляда години, край малкия град Анхиало, пристанище древно на морето ни Черно, стана битка жестока в която безбройни войници от двете най – мощни световни империи за слава умряха.

Ромейската сила я водеше Лъв по сърце и по име: стратег най – достоен. А хиляди български лъвове яздеха заедно с царя, комуто никой нямаше равен ни в мъдрост, ни в сила. Симеона Велики в златни доспехи с пурпурна мантия, каквато на цар-император прилича.

По малка рекичка, хиляда години Ахелой я наричат, земята усети битка неземна на неземни гиганти. Един срещу друг , налетяха кохортите римски и дружините български в бой на смърт и за слава. Меч срещу меч, кръст срещу кръст и военното щастие бързо минаваше тъй от ръце в ръце и не можеше никой да каже, кой победител ще бъде в битката днешна и кой господар ще е утре на християнския свят.

На полето тъй равно, тез сили тъй равни пряко сили се борят за трона господен, те равните в божия свят. Грък или българин, сякаш от една майка родени, умираха смело с вяра в единния Бог в сърцето. Всеки имаше ангел хранител, а над мен неотлъчно бе тоз на смъртта. И в ръката ми сякаш без мечът му огнен – всеки, който на ръка бе от мен, от ръката ми моя погина. Резерв след резерв влизаха с песни победни в жестоката сеч и еднакво умираха с рани еднакви, само различни молитвите бяха към Бога – всеки на своята реч.

Но цял ден победа за никой не иде. Тогава, великият цар Симеона, извади си меча и в битката влезе начело на своята гвардия от багатурите тежки. Това удвои на момента силите български, които от своя цар сила поели пометоха ромеите клети. И те безразборно реда си напускат, и щитове хвърлят и уплашено тичат, посичани вмигом от страшните българи летящи на своите небесни коне. Вечните конници победители!

И кога пътници минат, чааак след век дори покрай малката мудна река, виждат как се белеят безбройни погребани кости, останали там от цвета на ромейските гости, които с меч дошли са по тези земи. И си спомнят за времето славно на Симеона Велики – храбрия и мъдрия, воина и книжовника, царя на българи и ромеи!





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Поклон пред героите !
18.12.2021 21:47
Благодарение на тях днес сме живи !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642227
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031