Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2020 13:22 - Относно ходенето на църква сега
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 340 Коментари: 1 Гласове:
0



image

Това дали да се забранят или не посещенията на църкви по време на празниците е една от горещите теми в последно време.
Различни знайни и незнайни личности са против посещенията заради пандемията.
Шефът на "Пирогов" е казал: "Не ходете на църква" (https://lupa.bg/news/shefat-na-quotpirogovquot-ne-hodete-na-carkva_54191news.html?fbclid=IwAR2TPWFZzApthgzOMi4vq5xt3NHS5YcH5Od5hdyn2fbdATKEsxkIZhyZABs.) Позволих си да направя скромен и закачлив колаж, който виждате по - горе.

Лично аз не виждам смисъл да се забранява - има си маски, ръкавици, а така или иначе хората ходят къде ли не другаде и много често не се спазва дистанция. Вирусът е горе-долу като всеки друг вирус (само дето евентуално е по - издръжлив на разни повърхности, за което наскоро чух, че не е доказано, а е слух разпространяван под влияние на паниката). Огромната част от тези дето са в уязвимите групи едва ли ще отидат на църква точно сега. Ако ти е писано да умреш от този вирус ще умреш (без значение дали ще отидеш или не в църквата). Ако някой силно вярва, че няма да се зарази от вируса (било то по принцип или докато е в църквата), вероятността наистина да не се зарази става много по - голяма (или ако се зарази все пак, вероятността вирусът бързо да умре в организма му става много по - голяма). Особено, ако този силно вярващ е някой млад и здрав.
Така че темата е свързана с излишно разтягане на локуми и нагнетяване на напрежение.
И да е забранено - също не виждам проблем. Още повече, че това е направено в държави (поне така четох), където населението като цяло е много по - религиозно. На поповете може да не им харесва, но Бог може да чуе молитвите и извън църквите и без тяхното съдействие. Казвам това не защото ги смятам за излишни. Не са (по принцип) - но за много хора не би имало проблем, ако е забранено да се влиза в църквите, защото поради една или друга причина могат да минат и без това.
Ако се спазват определени изисквания при съответните духовни събирания, не би следвало рискът от заразяване да е по - голям, отколкото при други обстоятелства.
Иначе в последно време четох за два случая в които заразата се е разпространила по време на богослужения (е, вярно, не православни, но все пак богослужения). Така че не съм убеден в твърдението, че никога в църква (православна) не се е увеличавал броят на заразените. Нямам нищо против да е така, но съм скептичен по основателни причини.

П.П.: Ако зависеше от мен бих разрешил да се донесе благодатния огън от Йерусалим, без да осъзнавам и чувствам този акт за нещо силно важно за мен и повечето от българите. И не намирам ситуацията с медийно напомпваната сила на коронавируса за достатъчно основание да не се спази въпросната традиция. Ако в сегашната ситуация искат да направят ходенето на църква по - малко желано, нека го направят задължително и така мисля ще намалеят желаещите. Понеже ще се дразнят от факта, че е задължително и че точно Борисов ги задължава.








Гласувай:
0




Следващ постинг
Предишен постинг

1. bulgares - благодатния огън от Йерусалим
12.04.2020 14:00
не беше забранен, а просто защото струва много пари, църквата реши да дари парите. Пък и църквата е много затруднена сега финансово.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641924
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031