Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2020 22:08 - Четвърто българско царство
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 2006 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 24.06.2020 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
През 2015 г. директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров решава да възстанови короната на цар Калоян като направи нейно копие по подобие на копията на средновековни корони, правени от други световни музеи. За автентичната изработка служат запазените изображения на царете Константин Тих и Иван Александър в Боянската църква и Лондонското четвероевангелие.



Хрумвало ли ви е, че България би могла да стане пак монархия някой ден? Как гледате на идеята за Четвърто българско царство (например начело с Борис IV или друг човек с аристократичен произход, потомък или не на цар Борис III)?

Ако има подписка за свикване на референдум за възстановяване на монархията, бихте ли дали своя подпис? И ако се проведе такъв референдум дали и как бихте гласували? Моля обосновете се.
Уточнявам... По - долните редове са написани от човек без аристократичен произход, който не е богат (и дори не е част от средната класа) и който не се възприема като един от най - умните и възпитани хора в България.

В последните месеци все повече се затвърждава в мен идеята, че трябва да се възстанови монархията. Нищо, че все съм си бил убеден републиканец, симпатизиращ на идеята за чиста и свята република. От "чиста и свята република" още по - добре ми звучи "чиста и свята монархия".
Конституционна монархия или нещо като...полуабсолютна монархия (по подобие на полупрезидентска република, каквито са Франция и Русия). Парите, които ще се спестят от липсата на президент и президентска избори ще отиват за новия (евентуално) пожизнен и наследствен държавен глава. Благородник по потекло и дай Боже и по дух! Това второто е най - важното. "Бившите президенти получават по 3744 лв. месечно": https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/bivshite-prezidenti-poluchavat-po-3744-lv-mesechno?fbclid=IwAR2C5OOiRoeSjXyiFicyMUbILHLdD-UZJb925fENtqOkShVB5w26irBrPm0 .Всички пари или поне сериозна част от парите харчени във връзка с президенти и вицепрезиденти биха могли да се дават за едно царско семейство,
да отиват за достоен, доживотен (или до абдикация) цар (вместо например за президент на който публично му беше дърпано ухото от неговия политически катапулт и чиято жена не подкрепяше президентстването му, а воденето на балансирана, народополезна външна политика му беше нещо чуждо) .

По - престижно ми се струва да сме монархия, начело на която да стои един интелигентен, възпитан, благороден и честен цар българофил с аристократично излъчване, знаещ поне няколко чужди езика, който си знае родословието до не знам си колко поколения назад и който има роднински връзки и познанства с какви ли не чуждестранни благороднически фамилии и който е силен дипломат. Човек, обучен как да се държи във висшите среди. Шлифован диамант. Авторитетна фигура, която да вдъхва респект по света и у нас (дори в критиците си). А не начело да е някоя тъпа, недодялана, селташка, вулгарна, нагла, излагаща ни тиква. Човек ставащ за смях по света и у нас.

Нека си има демокрация, партии (за предпочитане по - малко, но по - качествени), парламентарни избори, но държавният глава на България трябва да е човек от сой, най - силната и стабилно стояща във властта фигура трябва да е такава личност. Нещо, което републиката, особено в нейния български мутрочалгарски вариант не предполага!

Трябва ни човек, който да е по - защитен от прищевките на мафиоти и олигарси, на чужди държави, от медийни манипулации, по - независещ от променливите настроения, глупостта и лековерността на масите. Масите, които ако са обработвани добре в продължение на години, биха могли да издигнат на власт някой харизматичен ганьовец със съмнително минало и съмнителни качества за водач и вдъхновител на българския народ. И който като се окопае във властта да се чудим как да го махнем после. Държавният глава трябва да е олицетворение на всичко най - светло и възвишено в българите и в човеците въобще, трябва да превъзхожда средния българин, да бъде образец и вдъхновение, а не да бъде като него или под него по нрав и излъчване. Трябва да е личност чужда на партизанщината, на междупартийните ежби, да е някой над тези неща и да търси не конфронтация, а разрешаване на конфликтите по възможно най - добрия начин за благото на народа и земята български.

Това да сме царство не означава обезателно да имаме вълчи капитализъм, какъвто е налице в последните десетилетия. Бихме могли да сме по - социална държава, каквато например е една Швеция, която е с монархическо устройство (като социалността разбира се да бъде по-съобразена с принципа на справедливостта, отколкото е в момента..., а не да стимулира паразитстването..., както е в България и по други места...). Също така да сме с по - патриотична ориентация (наместо досегашната евроатлантослугиналистическа или предишната съветофилска). Демокрацията също може да е повече от сега: да се провеждат много повече местни и национални референдуми (по примера на Швейцария). Отделно държавният глава, възползвайки се от модерните технологии би могъл да се допитва до народа по най - различни въпроси и чрез интернет анкети. Вотът от анкетите да е просто за бърза и пряка проверка на настроенията, резултатите да не са със задължителен характер, а със съвещателен. Одеве гледах в едно предаване по БНТ актьора Калин Сърменов. Той си е говорил с някакви китайци, които са го разпитвали разни работи за България (включително за политическия живот в страната). Обяснил им колко партии имаме, колко от тях са в парламента (от чутото излезе, че в пъти е смалил бройката на партиите). По едно време един от китайците му рекъл: "На вас ви трябва един управител."

При хората, които са с аристократичен произход има определени семейни, стари традиции. Поне тези, които са част от управляващи династии от малки са обучавани как да се държат в обществото, в образованието и възпитанието им е инвестирано много. Те са готвени за съответната роля от деца. Затова е за предпочитане новоизбраният цар да е с такова потекло.

Дори и да не е налице чак толкова идеален кандидат, пак мисля ще е по-добре да сме монархия (била тя и само конституционна). Да сме държава с един постоянен държавен глава (чието име да се свързва с тип устройство, което в българската история има много по - голяма традиция и авторитет от републиката; царят е бил считан за някой от Бога поставен да управлява). По - добре струва ми се е начело да е монарх, който да има правомощия минимум като на сегашния президент, но да не може да бъде свален без референдум, отколкото да сме парламентарна република от смесен тип (при класическия тип парламентът избира президента, докато при нас той се избира от гласоподавателите).

Хубаво би било да имаме държавен глава, който макар и не идеален, ще умее да вдъхва респект (просто защото ще му е в кръвта едва ли не как да се държи) и няма да ни излага с държанието си по света у нас.
Човекът ставащ цар или президент не представя само себе си - той представя и институции (с по - малък или голям авторитет). Такава една личност е символ на националното единство, на държавността. Един цар би бил символ на връзката ни с нашето славно средновековно минало. Когато представляващият дадена институция уронва своя собствен имидж, той същевременно уронва и имиджа на институцията, че и на държавата. Нужен ни е мъж, който да не е зависим от някой партиен лидер имащ силата да издигне непопулярна фигура за президент, която фигура без неговата подкрепа едва ли ще може да има дори един мандат.

Република или монархия? Ако зависеше от вас, почитаеми съблогари...?






Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - На нас ни трябва кмет,
24.06.2020 22:30
не цар. Един такъв вече имахме. За 800 дни. Оправи си дълговете и дотам.
цитирай
2. ganini - Да, има смисъл!
24.06.2020 22:40
Един цар "събира" царството. Да остави нещо добро на наследникът си, пък и на народа. Откак сме република сме свидетели на небивал грабеж от случайни наглеци, които имат само интерес да си тъпчат джобовете! Царят се грижи за всички и иска всеобщо добруване! Републиката е хубаво и възвишено нещо, но от нашия горчив опит не съумяхме да я заобичаме. "Народните" представители са пълна тъга!!!
цитирай
3. elizabethborislavova - няма за кога и няма как да стане монархия
24.06.2020 23:28
Първо времето на живота на земята изтича, няма за кога, защото скоро ще дойде възкресението.
Второ - след страшния съд Исус вече е цар и символично на земята монархиите започват да изчезват.
цитирай
4. dobrodan - До месец - два и възкръсваме, значи?
25.06.2020 09:14
Ама първо трябва да умрем, че тогава, нали тъй беше?
Тю......тъкмо ми донесоха две дамаджани сливовица и узряха доматите...........ама съм и аз един непредвидлив ама :):):).
Рожбо ненагледна? Виж там някой да та прай да умиргаш пет-шест пъти едно след друго.....за възкресението не бери грижа.
цитирай
5. hranislav - Царя навремето
25.06.2020 20:23
Трябваше да стане президент. Не да бъде премиер. Елизабет, колко време остава до края на земния живот...? Нищо ли предлагаш да не правим...
цитирай
6. 1997 - Не одобрявам монархята
26.06.2020 00:48
Министър- председателят днес има права на монарх=единовластник. Всяко свое решение и закон може да прокара. За всички проблеми се обръщат към него. Да речем, че стане наследствен. От това по- хубаво ли ще ви стане?
Ама трябвало да е от сой. Че кой е от сой? Нека първо проимаме сой-ове, пък после. Ама премиерът треби всеки, който е по- така, така че въпросът опира до това ББ-монарх.
Е, аз съм против монархията.
цитирай
7. hranislav - Монарх не...
26.06.2020 02:13
Монарх не означава обезателно единовластник! Още повече, че аз никъде не съм споменал "абсолютна монархия". Писах "конституционна монархия" и правомощия поне като на сегашния ни президент (а те определено не са като на министър-председател). За по - добър вариант от сегашното положение ми се струва дори и това да имаме цар с церемониални функции (с такива например е английската кралица). Благородният произход го споменах главно от гледна точка на това, че такъв човек още от дете може да е готвен за ролята си (дори той самият да не е - това би могло да бъде направено по отношение на децата му). Освен това съм привърженик на идеята референдуми да могат да се свикват с 50 000 подписа (със срок за събиране 4 месеца) вместо след 400 000 подписа (със срок за събиране 3 месеца).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641791
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031