Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2021 16:56 - За медийните манипулации и още
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 392 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 13.02.2021 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Във връзка с разгорелите се спорове какъв точно е бил или не е бил ген. Христо Луков се сетих за моя стара публикация относно Валери Симеонов. Човек, който никога не ми е бил кой знае колко симпатичен, макар да намирам за нещо добро дългогодишното съществуване на телевизия СКАТ и да съм одобрявал на различни негови изказвания и постъпки. В последните години той направи някои много неуместни изказвания, които разбира се не приветствам, но това не ми пречи да припомня някои позабравени скандали в които този човек беше несправедливо обвиняван и за него се създаваха грешни представи, не без медийна помощ.

  Хората често вярваме прекалено на медиите, доверяваме се без да проверяваме. Мнозина вярват дори на нелепи публикации от разни маргинални сайтове биващи малки фабрики за лъжи. Може някой да е виновен за част от нещата, за които е обвиняван, но не за всичко. Замислял съм се доколко е достоверна историята, която можем да прочетем... Не визирам само българската история, а историята по принцип. След като в днешно време са правят какви ли не неверни внушения, тиражират се откровени лъжи. Какво остава за събития станали преди 100, 200 или 1 000 години. Особено, ако вземем предвид, че историята е слугиня на политиката и че историята се пише от победителите...

  Даже ми се е случвало да се питам... въобще наука ли е историята?! Поне част от вас са чели "1984" на Оруел. В романа пренаписването на историята понякога е ежедневие...

  Ето и въпросната публикация, в която разобличавам две лъжи по адрес на Симеонов.



Валери Симеонов за циганите
image

Написана на : 2016-12-11

Преди време един депутат заяви, че Валери Симеонов щял да затваря циганите в концлагери. Реших до проверя дали лидерът на Патриотични фронт наистина някога е казвал, че трябва цигани да бъдат изпращани в лагери и ако го е казвал - какво точно е казал. Открих едно интересно, но за съжаление дълго интервю с него от 2014 г. (а и не само с него, но за мен по - интересната част е именно с него). Ще приложа откъси и ще дам линк за целия материал, в който са отразени изказвания и на представители на БХК и Гражданско общество в действие. Орхан Тахир от ГОД е на мнение, че 10 мин. новини на турски по БНТ са малко, както и че трябва да се пуснат и новини на цигански език... (13.02. 2021 г. Сещам се за поговорката „ти му подадеш пръст, то ще ти отхапе ръката... То за това някои хора смятат, че и пръст не трябва да се подава. Правата, които малцинствата имат в България ги нямат българите в Турция, Гърция, Северна Македония... В Турция има стотици хиляди българи мюсюлмани, но това да говорят на български език не се толерира..., не се признава етническия им произход.) Който желае, нека да коментира вижданията на Симеонов, както и другите неща, за които става дума тук.

"Водещ: Нека зрителите обаче да се информират, ако не са чели вашата програма. Прочитам само малка част от нея: "Националният фронт предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места в пустеещ държавен фонд фургони, като бъдат обезпечени с минимално необходимите битови условия: ток, електрическо захранване, вода, общи санитарни възли и бани." И продължавам още малко: "Гореописаните изолирани селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрации, индианските резервати, аборигенските селища, циганските селища в Чехия и Унгария."

Лъкове ще им раздавате ли? 
...
Валери Симеонов: НФСБ е за национална стратегия за приобщаване на циганите, като се насърчават тези, които си изкарват прехраната си с честен труд, образоват децата си и заплащат своите сметки и данъците. Към останалите, които благоденстват, благодарение на контрабанда, рекет, детска и битова престъпност, проституция и разпространение на наркотици, законът трябва да бъде прилаган с цялата си сила. И след това следва това отделяне. С други думи, ние гледаме на циганския етнос не като монолитен, хомогенен, но все пак съставен от почтени граждани и от такива, които преживяват, благодарение на престъпна дейност. Към тези, които преживяват, благодарение на престъпна дейност, които нямат законни жилища и не искат да бъдат приобщени към обществото, ще бъдат прилагани тази, фактически, грижа на държавата, за да не ги оставим на улицата като им съборим постройките. 
Водещ: Да, обаче, това не е политика на приобщаване в случая.
Валери Симеонов: Абсолютна политика на приобщаване. В случая става въпрос – това, което вие прочетохте, това е грижа на държавата за тези хора, чийто постройки трябва да бъдат съборени, тъй като те са противозаконни. А както знаете, в България законът трябва да се прилага към всички етноси еднакво. Когато им се съборят постройките, къде да ги сложим? Нали някъде трябва да ги сложим. 
...
Водещ: В пустеещ държавен фонд. Това е някъде много далеч от градовете. Така звучи. 
Валери Симеонов: Не. Има и пустеещ и държавен и общински фонд. В Бургас тази програма бяха разработили в моята кандидат-кметска капания. Има такива места, които не са особено плодородни, пустеят, към които близо до тях има електропровод, водопровод. Там могат да бъдат обособени с не нови фургони – с минимални разходи, защото няма как. 
...
Валери Симеонов: Не. Никакъв популизъм... Следващият абзац, с който също не запознахме зрителите казва, че „Там трябва да има денонощно полицейско присъствие, спазване екологични и здравни нормативи. За децата трябва да се осигури транспорт до най-близкото училище и да се насърчава трудолюбието и последващото професионално обучение.“ С други думи, ние даваме възможност те да се приобщават. Тези, които не желаят да паразитират върху обществото – добре дошли – те ще бъдат обучени, те ще бъдат асоциирани, интегрирани. 
Водещ: Как, ако някой не иска да се премести от едно място, ще бъде преместен във фургон? Това насилствено ли ще се случва? 
Валери Симеонов: Не, разбира се. Ние предлагаме. Другият вариант е да стане това, което стана с блок 20 в Ямбол...
 /Бел. на Х.Х.: Симеонов им оставя на останалите без жилища граждани и други варианти освен настаняване във фургони, купени с държавни пари: живеене на гола поляна, заселване при роднини, живеене някъде под наем. Общо цели 4 възможности. Хем закона спазен - бутане на постройки, на които мястото им не е там, където са бил построени, хем хуманно отношение към закононарушителите и право на избор дали да приемат предлаганата им помощ или не/.
...
Водещ: … пак прочитам, съвсем кратко: „Гореописаните изолирани селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция.“
Валери Симеонов: Естествено, защо не? След като в САЩ е направено, в Австралия е направено. Те могат да си докарат един допълнителен поминък. Във вашия репортаж вчера, те самите се зарадваха на тази възможност. 
...
Водещ: ... Какъв атракцион може да бъде едно подобно селище, според вас? 
Валери Симеонов: Какъвто е в Австралия, какъвто е, примерно, в най-развитата демократична държава – Съединените американски щати. Произвеждат сувенири и техни обичаи показват, пеят, играят, блъскат по дайрето – каквото искат да правят. Не аз и вие да ги издържаме, разбирате ли? 
...
Валери Симеонов: Искам, когато дойде представител на Хелзинкския комитет да го попитате колко цигани работят в Хелзинкския комитет. В НФСБ членуват много цигани, имаме 2 цигански организации. Имаме председатели и секретари. В СКАТ работят някъде към 7-8 цигани. Имаме единствената телевизия, в която има циганско предаване. Така че най-малко нас можете да ни обвините към някакъв расизъм. 

/13.02.2021 г. : Понякога си мисля, че БХК умишлено работят за избухването на междуетническа война в България или най - малкото за нагнетяването и поддържането на междуетническо напрежение и че правят това под маската на свръхзагриженост на циганското малцинство. Разделяй и владей.../
...

Валери Симеонов: ... В случая, изрично прочетох програмата, и който е слушал внимателно, трябва да е разбрал, че точно тези хора – те са интегрирани цигани, нищо против нямаме. 
Водещ: А те казаха, че има българи, които са в незаконни постройки. 
Валери Симеонов: Естествено, законът трябва да се прилага в неговата сила спрямо всички. Винаги сме го казвали – върховенство на закона. 
Водещ: Това означава ли, че във въпросните гета във фургони ще отидат ли да живеят и българи, които са незаконни като постройки? 
Валери Симеонов: Естествено, не само българи, и турци ще отидат, ако трябва. Законът трябва да е върховен...В никакъв случай, ние нямаме нищо против хората, които се интегрират в българската нация.
...
Борислав Димитров: Казах, каквото имах да казвам, г-н Симеонов, програмата ви и текстовете в нея са недопустими. 

Валери Симеонов: В нашата партия и в нашата телевизия има много повече цигани, отколкото във вашия Хелзинкски комитет. 
...
Орхан Тахир: Аз ще ви кажа конкретно. Българското правителство, аз искам да го покажа – текстът е на английски, отчита като мерки за интеграция и за изпълнение на Закон за радиото и телевизията, предаването „Чай шукарие“ по телевизия СКАТ и някакво предаване „ТВ Форум“ – не знам какво е това предаване – не гледам телевизия СКАТ, което за мен означава, че съществуват много странни взаимоотношения между властите и въпросната формация, след като в Националната телевизия и в Националното радио нямаме предаване за малцинствата, но в същото време правителството… 
Водещ: Е, хайде сега, имаме в телевизията новини на турски език, не може така. 
Орхан Тахир: Имаме някакви 10 минути, но нямаме новини на ромски език, няма предавания за ромите в България в нито една телевизия. 
Водещ: Това проблем ли е за вас? 
Орхан Тахир: Абсолютно е проблем за нас. 
Водещ: Защо?
Орхан Тахир: И смятам, че не може българското правителство да отчита интеграция с телевизия СКАТ. За мен това е скандално, недопустимо. За мен това е по-важната новина."

Цялото интервю с водещ Антон Хекимян: http://www.focus-news.net/opinion/2014/09/04/29810/valeri-simeonov-tsiganskata-prestapnost-e-bedstvie-za-balgariya.html .

Колкото до миналогодишния случай в парламента, в който Симеонов използва израза "озверени човекоподобни", точните думи са: ""ДПС узурпира правото си на единствен представител на циганите. ЧАСТ ОТ ХОРАТА от този етнос са озверени човекоподобни", заяви Симеонов и думите му накараха шефката на парламента Цецка Цачева да го предупреди да внимава за думите си. "България е пред етническа криза. Нападенията над медици в циганските квартали не спират, нападенията над пенсионери не спират. Напоследък станахме свидетели на жестоките убийства в Правец и Търново от цигани", припомни Симеонов." (https://novini.bg/bylgariya/politika/270842). И въпреки, че е казал "част от хората", няколко цигански майки излязоха на протест срещу думите му, ако че те съответстват на действителността в страната. Симеонов, 2014 г.:„В редиците на Патриотичния фронт има много цигани, във фирмата, която доскоро управлявах, има десетина цигани, които са изключително добри работници. Какво да кажа срещу такива хора – нищо! Както и не мога да приема случаите, в които зад проявите на насилие стоят българи."(http://www.cross.bg/tzigani-simeonov-patriotichniya-1445334.html#.YCfh80SxWUk).

13.02.2021 г.: Относно думата "човекоподобни" - не е редно да се ползва, но не считам, че е употребена в буквалния смисъл на думата. Тоест, не смятам, че според лидера на НФСБ въпросните индивиди не са хора в биологическия смисъл на думата. Мисля, че в изказването си е изходил от морални критерии за човешкост и затова е нарекъл същества, които безспорно са хомо сапиенси с думата "човекоподобни" поради техните нечовечни прояви (резултат на моралната им неразвитост и отчасти лошите битови условия и недостатъчно стриктното прилагане на законите от страна на държавата). Симеонов може да бъде обвинен в цинизъм, в недостатъчна чувствителност към болките на хората (дал е поводи), в участие в безпринципни коалиции, в разпространение на гей порно (посредством телевизията му). Обвиняван е в далавери (нямам мнение по въпроса). Но не и в коментираните по – горе неща. Друго нелепо обвинение към него е че е русофил (навярно най – нелепото и необосновано): поведението и думите му през годините го пращат в графата „русофоби”.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Нещата са много прости !
13.02.2021 17:18
Имаме един български воин и български герой , защитил своята родина .
От другата страна имаме световната мафия , която не иска да има независими държави.
Тези , които са срещу българщината са на хранилката на чужди служби!
Няма идеи , има само интереси за власт и пари , много власт и пари.
Затова България е разбита държава , защото навсякъде са продажници и предатели ! Ясна ли съм? Кой какво бил рекъл! Кой му плаща?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656725
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930