Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2021 17:18 - За българската политика (най - вече външната)
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 1959 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 03.03.2021 17:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   Написана на : 2015-05-26


image
  
"Хан Кубрат и синовете му" - картина на Димитър Гюдженов.

  Във Фейсбук има група, която призовава за членство на България в Евразийския съюз. С над 20 000 участници е. Питам се: "Дали и доколко членовете на групата или поне огромната част от тях са наясно какви биха били ползите и недостатъците от едно такова членство?" Да, недостатъци - понеже все пак няма нещо, което да е само бяло или черно. Който не е съгласен и смята, че ако влезем в друг съюз всичко ще е идеално, значи е много наивен (според мен). Знаем, че както САЩ, така и Русия има своите геополитически интереси и се бори за тяхното отстояване. Борила се е, бори се и ще се бори и за в бъдеще. А интересите на една държава, не винаги съвпадат с интересите на други държави. В политиката, за съжаление братство няма (или почти няма). Но ако човечеството просъществува достатъчно време и в духовно отношение се движи възходящо, вярвам че ще се възцарят мир, братство и благоденствие по цялата планета.

   Бяхме вкарани в НАТО и ЕС без да бъдем попитани - не беше особено демократично да се вземат такива решения, без да бъде попитан суверенът. Струва ми се, че ако днес се проведе референдум за или против оставане в някоя от тези две организации, поне от едната - ще излезем. И е по - вероятно това да е военния блок НАТО. Макар че през годините, илюзиите за ЕС бяха поразбити. 

   Ако на власт дойде някой, който ще иска да ни вкара в евразийския съюз - би следвало да се проведе кампания, в която на гражданите да бъдат представени и добре разяснени различните гледни точки по темата, а после да се проведе референдум и въз основа на резултата от него да се вземе решение.

  Реших да науча повече за изграждащия се на изток Евразийски съюз. Все още нямам представа, доколко би било добре за България, ако стане част от него. При все, че смятам, че е по - добре да имаме по - близки отношения с Русия, отколкото сега. Официалните позиции на партия Атака относно външната политика на България са следните: 1. военен неутралитет 2. оставане в ЕС, но провеждане на по - самостоятелна политика и по - тесни икономически връзки с Русия и други големи страни извън евросъюза. Споменавам това, защото партията симпатизира на Русия. Сред привържениците и има русофили, хора с руска кръв, радетели за членство на родината ни в евразийския съюз. В статията, от която съм взел цитатите, виждам неща, които не ми допадат особено (не защото се касае за Русия, а по принцип) : "ЕАИО е международна икономическа организация на редица постсъветски държави, занимаваща се с формирането на общи външни митнически граници, изработване на единна външноикономическа политика, тарифи, цени и други съставящи на функционирането на общия пазар...ЕАИО е създадена за ефективното насърчаване на създаването на митнически съюз, чиито държави-членки споделят единно икономическо пространство, и за координиране на техните подходи, относно световната икономика и международната търговска система. Сред главните насоки на организационната дейност е осигуряването на динамично развитие на страните от Общността, чрез координиране на техните икономически и социални реформи." (http://bg.wikipedia.org/wiki/Евразийска_икономическа_общност).

   Признавам си, че не разбирам много от икономика. Става дума и за нещо, което е в процес на създаване. Не мога да знам, доколко би било добре за икономиката на България да бъде част от този съюз (макар, че съм склонен да вярвам, че ще ни се отрази по - добре, отколкото ЕС). Не ми допада обаче идеята за "общи външни митнически граници", "единна външноикономическа политика", "координиране на техните подходи", "координиране на техните икономически и социални реформи"...Това ми звучи, като замяна на евроатлантическото ограничаване на националния ни суверенитет с евроазийско такова. Ако източният съюз стане това, което е описано в статията в Уикипедия и ние влезем в него, това означава: нов тип ограничаване на външната ни политика, намаляване на евроатлантическите намеси във вътрешните ни работи, за сметка на по - силно руско въздействие. 
Може би в ЕАИО ще бъдем по - добре, отколкото сме в ЕС, ама знам ли... Това да не можем да рабоим в богатия запад, би ни се отразило зле... - в България се харчат много пари, спечелени от наши сънародници в други държави членки на ЕС (но и ако все повече хора продължат да се спасяват по отделно без значение в каква посока и ако нещата в страната ни продължат по досегашному: ще изчезнем като народ, а някой ден и като държава).

   Опасявам се, че в какъвто и съюз да сме, ако ни управляват страхливци и продажници, ще бъдем зле (макар че не е без значение, какви са правилата в съответната общност и какво е отношение на по - силните от нас в общността към България и българите). Нормално е всяко действие да си има противодействие. Засилването на Русия и изграждането на евразийската общност се явява противовес на НАТО и ЕС. Изглежда светът върви към нова студена война. Както добре знаем от историята, накрая единият от съюзите търпи поражение (поражението е и за всяка участваща в него страна). Понякога малките са по - наказани от големите. По - привлекателна ми се струва идеята, да бъдем страна неутрална като Швейцария. Това би ни дало възможност за по - гъвкава външна политика и за стремеж към максимално изгодни отношения и с Изтока, и със Запада. Колкото по - обвързана е една малка държава като нашата с даден колос и колкото по - противопоставена е на другите велики сили, толкова по - малки са възможностите и за лавиране между интересите на големите, с цел извличане на ползи за нея и за народа и, на която би трябвало да служи по възможно най - добрият начин. 
Богатата и уредена Швейцария не е воювала от 200 години. Според мен, тази държава е това, което е поради следните причини:

- психиката на населението и
- психиката на елита и
- не е на европейско - азиатски кръстопът, на който се пресичат различни интереси
- великите сили са преценили да не закачат тази страна и да и позволят да е неутрална (все пак много богати си държат там парите)

  Това последното е много важно като фактор. Сякаш е невъзможно България да е толкова неутрална, колкото Швейцария...Но все пак, би могла да се стреми към неутралитет. Ако не икономически, то задължително поне военен: не бива да допускаме страната ни да се превръща в място, на което големите да си нанасят удари, най - вече за наша сметка. 

   Обичам да давам като пример за отстояване на националния интерес Реп. Гърция. В ЕС и НАТО е, също като нас (и то от по - отдавна). Гърците живеят по - добре от българите, въпреки че са застрашени от втори фалит. Не ми е известно Гърция да е пращала войници за участие в натовските мисии (ако го е правила, не е била в близките 15-тина години). Гърция е в НАТО, но си купува оръжие от Русия. Елитът на страната повече мисли за народа си и е по - смел от нашия. Редовната армия на Гърция е 90 000 души, а населението и: около 11, 1 млн. души. Населението на България е около 7,2 млн. души, а армията и: около 32 000 души. В сравнение с Гърция - има голяма несъразмерност. Вярно е, гърците не са сред загубилите Студената война...Това не е без значение (след края на Първата световна война, армията ни също е значително намалена по численост). Много пъти съм чувал и чел, че решенията за това, което става в България се вземат и извън България и че така е от доста години (поне от 70). И други страни загубиха споменатата война, но там се живее по - добре, а начело (изглежда) са по - достойни и кадърни хора.

   България има потенциал да води по - независима политика и да бъде по - богата държава (убеден съм в това). Част от нейния потенциал са българите зад граница: половината от тях да се приберат/заселят тук (понеже има и такива, които не са родени в страната), това би могло да доведе до чувствителна промяна. Гърците може и да имат противоречия по отношение на едни или други въпроси, но стане ли въпрос за национален интерес: там са по - единни и твърди от нас. Преди две години, радикално левите от СИРИЗА и националистите от "Независими гърци" се обединиха около общата идея да работят в посока на това да освободят Гърция от част от външния и дълг, прилагайки теорията за омразния дълг. Сега тези две партии са на власт и правят, каквото могат, за да подобрят положението на родината си. Ципрас е не само социалист, но и патриот (една от причините да дойде на власт). В някакво предаване чух, че фактически огромната част от гръцкият народ е изхарчили по - малко от половината от взиманите от политиците заеми. И че останалото е отишло при олигарси. Редно е който е изхарчил/скрил някакви пари някъде, от него да бъдат искани.

   Преди да сме националисти, комунисти, социалисти, либерали, русофили, американофили, русофоби, американофоби и т.н.... - ние сме българи, български граждани. В България живеем различни етноси: българи най - вече, също така турци, цигани и т.н., но повечето от нас не са доволни от начина, по който се развива общата ни родина ни през последните 25 годин и биха искали нещо по - добро: по - добър живот за сегашните и бъдещите поколения е цел, която смятам е фактор, който може да намали етническото напрежение в страната, доколкото то е налице. В България за щастие, то не е много голямо по принцип. Ако страната ни забогатее, етническото напрежение ще стане още по - малко. Малките слава Богу, сблъсъци между българи и цигани, като цяло не са заради това, че става дума за хора от различни етноси. Същинска агресия на етническа основа е спрямо някой да бъде проявено лошо поведение, само и единствено, защото принадлежи към еди кой си етнос (както е било навремето в Нацистка Германия). В България, сблъсъците стават, защото поради различни причини, сравнително малка част от нацията...създава много повече битови проблеми, отколкото други части от нацията ни.

  Ако постигнем максимално единство по отношение на неща от национално значение и ако съумем да издигнем колкото се може по - достойни хора на власт, ако правим повечко големи протести: то със сигурност постепенно ще се превърнем в поне среднобогата европейска страна, стояща по - добре на международната сцена.
Националният ни девиз е: "Съединението прави силата". Когато са налице воля, вяра и единство, може да бъдат постигнати добри резултати, дори много по - добри от очакваните от мнозина.

   Желая България да бъде по - независима във вътрешната и външната си политика страна, по - богата, по - социална и по - защитаваща националните си интереси, без значение дали е част от някакъв съюз или е неутрална (макар по - привлекателна да ми се струва идеята за неутралитет).

   Смятам, че най - добрият за България вариант е: да се стреми към максимално балансирана външна политика (избягване на излишно дразнене на други държави - особено ако са велики сили, приятелски тон към другите държави и избягване на противопоставянето им, обаче само дотолкова доколкото тези две неща са съвместими със защитата на националните интереси: не повече); стремеж към защита на правата на българските граждани и на историческите българските общности по света, без значение кои са икономическите кръгове и държавите, нарушаващи въпросните права.

 
Каква според вас трябва да бъде външната политика на страната ни?
..................................................................................................................

  3.03. 2021 г.

 
Мисля, че би било добре без да напускаме ЕС да се сближим със страните от БРИКС и Вишеградската четворка. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, а не разрушен.
 Относно НАТО. Член 3 от Северноатлантическия договор гласи следното: "За по-ефективно постигане на целите на настоящия Договор страните по него, поотделно и съвместно, като развиват непрекъснато и ефективно собствените си възможности и си оказват взаимна помощ, ще поддържат и развиват своите индивидуални и колективни способности да се противопоставят на въоръжено нападение."
 
В други текстове на договора също се говори за колективна самоотбрана, но никъде например не се казва, че ако САЩ набеди дадена държава за притежаваща еди какво си незаконно оръжие и предприеме спрямо държавата Х военни действия без одобрението на ООН, то ние сме длъжни да им съдействаме. НАТО поне на хартия е отбранителен пакт. Има ли нападение дори спрямо една от страните членки, чак тогава е налице основание за оказване на помощ на нападнатата страна от нейните съюзници.
  Целият текст на Северноатлантическия договор: https://www.mtitc.government.bg/bg/category/29/severoatlanticheski-dogovor .

 




Гласувай:
5



1. pompadurdebil - Всички путиноиди да се преселят ...
03.03.2021 19:02
Всички путиноиди да се преселят веднага в Евразийския съюз, тия 20 хиляди ще образуват резерват в сибир.
цитирай
2. pompadurdebil - Скъпи, Швейцария не е заплашвана от ...
03.03.2021 19:04
Скъпи, Швейцария не е заплашвана от путинския нацизъм, и може да бъде неутрална.
За нас това е невъзможно, ако не бяхме в НАТО, досега путя да ни беше анексирал като Крим.Стига с тия фантазии.
цитирай
3. schumpov - Не искам да Ви дразня, просто питам, ...
10.03.2021 16:45
Не искам да Ви дразня, просто питам, трябва ли в България да има декомунизация ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642362
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031