Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2021 16:05 - Крим та Крим
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 1300 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.05.2021 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Написана на : 2016-07-08

Крим та Крим, оляха се да го дават за пример за това как Русия застрашава мира в Европа. Крим е бил даден на Украйна от Хрушчов. Той е бил повече време руски, отколкото украински. Над 90% от населението са руснаци - не знам колко са украинците сред останалите проценти, но има и българи, и татари. Над 90% гласуваха за отцепване от Украйна. Установения ред в тази държава първо беше нарушен от украинци - стана преврат. Е, вярно - украинският премиер играше по гайдата на Русия и реши да не вкарва държавата си в западните структури, но фактът е факт - първи украинците нарушиха статуквото. Освен това, навремето е имало договорка между САЩ и СССР, НАТО да не се разширява на изток. Договорките трябва да се спазват. От една страна не е редно империята Русия да се меси в украинските работи, но от друга страна - империята САЩ беше готова да наруши договорката си от края на Студената война и посредством НАТО да увеличи влиянието си в непосредствена близост до евразийския гигант. Няма как да очакваме, руската държава да стои със скръстени ръце. Не е виновна само Русия за кризата в Украйна, макар някои да представят нещата именно така.

Около 1/3 от населението на Украйна са руснаци. Донецката и Луганската народни републики бяха създадени с цел защита на населението от радикалните украински националисти, които искаха (не знам дали се е случило), в училищата да не може да се изучава майчин език (включително български - в Украйна има и немалко българи; миналата година на шега написах дали не е време да помислим и за бесарабско-таврийска българска република). Доколкото знам, повечето от руснаците в Украйна не искат в ЕС. В исторически план, руснаците в източната част от Украйна, малко време са живели в тази млада страна. 
Нали украинците искат да са независими от Русия? Споменатите земи несравнимо повече време са били част от Русия, отколкото от Украйна. Украйна е държава на няма и 30 г. Колкото повече руснаци живеят извън границите на Украйна, толкова по - трудно Русия би могла да въздейства на украинската политика. В този ред на мисли, може би Украйна трябва да е благодарна Богу, че се получи това с Крим и с двете републики.
................................................................................................................................................

23.05.2021 г.

image


Макар и оправдано, присъединяването на Крим към Руската федерация беше лош пример. Може да се засилят сепаратиските настроения в цяла Европа. То така и стана всъщност. Не знам дали е случайно (предвид на факта, че мнозина шотландци отдавна желаят независимост), но месеци след отделянето на Крим имаше рефендум за отделяне на Шотландия от Великобритания. Години след това пък се проведе референдум за отцепване на Каталуния от Испания. Например някой ден Кърджалийска и Разградска области може да пожелаят отделяне от България! Има предсказания в тази насока. Даже преди време на митинг на ДПС, Ахмед Доган беше заявил, че границите не са нещо вечно, че те подлежат на прекрояване... Турция пък в съучастие със споменатата партия работи за турцизирането на българите мюсюлмани.

Що се касае до темата. Американците обаче преди руснаците започнаха с прекрояването на европейската карта. Не веднъж съм си задавал този въпрос. Защо тези, които толкова реват срещу отделянето на Крим и това им е една от причините да сатанизират Русия (затваряйки си по принцип очите за американските дивотии), не реват по същия начин и за отделянето на Косово от Сърбия, случило се през 2008 г. (събитие, заради което изобщо не страдах, но което също не е добър пример)? Не може ли да се мери с еднакъв аршин? Обективно погледнато, американската политика е тази, която в последните десетилетия е свършила най - много поразии по света.

Присъединяването на Крим към Русия е като присъединяването на Източна Румелия към Княжество България през 1885 г. От една страна да роптаеш срещу него е като да роптаеш срещу святия акт на Съединението. Но от друга страна, тъй като не живеем в 19-ти век и не е хубаво да се дават примери за прекрояване на държавни граници, защото това може да доведе до кървави конфликти в цяла Европа, може би най - удачният вариант щеше да бъде областта да остане в границите на Украйна. Там обаче да бъдат изпратени, колкото са нужни сили на ООН и да останат колкото време трябва, за да гарантират сигурността на населението. Също така световната организация да беше станала гарант за правата на всички малцинства на украинска територия. Включително на българското, което някои украинци изобщо недолюбват, съдейки по оставяния тук-там надпис
"Чемодан-вокзал-София" ("Куфара, гарата и към София"). Всяка една нормална държава би сторила, каквото е по силите и за да защити своите хора намиращи се на чужда територия.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641740
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031