Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2021 19:48 - За провинция Квебек (Канада)
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 13.06.2021 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Stanislav Todorov:

На 24 май, Денят на българската писменост, споделям един факт. Квебек, Канада, Френскоговоряща провинция в англофонска Канада. Население от 8 милиона души, територия 1 668 милиона квадратни километра.

Тук официялният език е френския и той се защитава стриктно. През 1977 година се създава Хартата за защита на националната идентичност, подкрепена със закон 101, за защита на френския език.Този закон се спазва много строго.

Забранени са надписите и рекламите на английски. Не можете да пратите децата си в английско училище, освен ако поне един от родителите е англофон или работи в Канадските въоръжени сили. Песните, ефира по телевизия и радио, трябва да бъдат 60% френски, журналисти, радио водещи, политици и обществени фигури, не могат да използват английски думи или англицизми. Ако си купите микровълнова например, в кутията има етикет на френски, който трябва да залепите върху контролното табло, за да се скрие оригиналния английският надпис. Има комисия, която проверява спазването на закона, като минималната глоба е 5000 долара и при доказани систематични нарушения, може да се отнемат лицензи на компании и фирми. По този начин една нация запазва езика и културата си въпреки че е заобиколена от 350 милиона англоговорящи. Девиза на провинцията е: "Je me souviens" ("Спомням си").

В България сме на път да загубим националната си идентичност. Езикът е осакатен, използват се все повече чуждици, най - вече англицизми. Рекламни надписи и табели са изцяло на английски.

И все пак да пожелая на всички Честит 24 май! Да пазим езика и културата си!

Източник: Фейсбук.
..........................................................................................................................................................

Следва коментар на съблогъра ни kirk относно твърденията на фейсбук потребителя г-н Станислав Тодоров. Публикувам коментара цензуриран заради обидите, които бяха насочени основно към мен, макар че аз и авторът на горецитирания текст сме различни хора.

10.06 13:59 - Аз съм оттам, т.е. - наблизо

от: kirk За постинг: За провинция Квебек (Канада)


Аз съм оттам, т.е. - наблизо, в Торонто отг 19 години и всъщност не Хартата или някой отделен закон, а своеобразната конституция на Квебек защитават културната му идентичност. Няма Харта за национална идентичност - това е заблуда или самозаблуда! Канада има само една националност и тя е канадската!!! Друг е въпросът за нац. или етнически произход - той също се отчита, при желание и има напр. арменски градове, квартали и пр., където също се съблюдава надписите да са на възприетия местен език и писменост, но такава война срещу английският език няма!!! Недопустими са подобни внушения!!! Квебек да не би да е френска територия?!  Неотдавна с група мои сънародници закупихме огромна площ нагоре към Аляска и ползвахме статута на Квебек, за да направим там, каквото ще направим, така че всички закони са ми много добре познати!!! Глобите за които споменаваш ги имаше в някои кафенета и барчета със съответните предупредителни надписи, но допреди 10-15 г., защото не са правомерни и отпаднаха! Всяка година приемаме около 200 хил. емигранти и има своебразна класация на кандидатстващите за гражданство. Познай кои имат най-нисък рейтинг!!!



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 651912
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930