Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2020 23:27 - Учителя Дънов за противоречията
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Важното за сегашната епоха е пробуждането на човешкото съзнание. Някога човек е живял в Бога - период, за който нищо не знаем. След това е излязъл от Него като дихание, пробудил се е и е започнал самостоятелно да живее и се развива. Ние знаем за съществуването на човека само от момента, когато той е излязъл от утробата на своята велика майка и е влязъл в света на промените, в пътя на ред противоречия, на които трябва да се радвате, защото те показват, че живеете в областта на Божественото. Противоречията са възможности за постижения...И тъй, колкото повече противоречия има човек, толкова по-добре за неговата душа. Противоречията са възможности за постижения. Около противоречията на хората обикалят множество разумни същества, търсят случай да им услужат, да ги извадят от техните мъчнотии." 1
"Аз искам да бъдете свободни, да не поставяте преграда на своите мисли, чувства и действия. /Бел. моя: Мисля, че Дънов е имал предвид това човек да мисли, чувства и действа свободен от илюзии/. Мислете, чувствайте по свобода. Знайте, че всяко действие среща и противодействие. Ето защо, ако действията ви не са в хармония с природата, ще срещнете противодействия. /Бел.моя: В предните две изречения, като че ли има противоречие... Може би духовният учител е имал предвид, че ако действията ни не са в хармония с природата, то тогава противодействието на тях е още по - голямо, отколкото ако са/. – Защо идат противоречията? – Те са допуснати като условия за развитие. Без противоречия, без добро и зло, човешкият ум не може да се развива. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите доброто и злото като противодействащи сили в цялата природа; щяхте да видите как живеят съществата в ада и рая. Само така ще разбере човек и двата свята – адът и раят. Само така ще разбере той защо съществуват злото и доброто. Докато не разбере тия неща, той всякога ще се натъква на противоречия. Докато не разбереш законите на целокупния живот, всякога ще се натъкваш на противоречия." 
2
"Вие се смущавате от неудобствата в света. Всичките хора се смущават, безпокоят се от големите противоречия. Знаете ли, ако хората нямаха никакво противоречие на земята, какво щеше да стане? Сега вие познавате живота с противоречията, които съществуват, но не познавате един живот без противоречия. Какъв ще бъде един живот без противоречия на земята?...Какъв щеше да бъде животът, ако нямаше горчивини?... Едновременно на земята човек може да бъде и добър, и лош. Да изключим от себе си злото е невъзможно. Да изключим доброто от себе си и то е невъзможно. Две невъзможности има: никой не може да изключи доброто от себе си и никой не може да изключи и злото от себе си. Как ще ги примирите? Примирението е в това: да подчиниш злото на доброто, че злото да стане слуга, а пък доброто – господар. Имаме сегашния порядък на нещата, какво трябва да направим? – Трябва доброто да стане господар, а злото да слугува. А в сегашния порядък, злото е господар, а доброто е слуга... Ако изчезнат скърбите ще изчезнат и радостите. Ако изчезнат радостите ще изчезнат и скърбите. Тогава вие ще имате един живот дето няма скърби и радости. На какво ще мяза този живот?... Ще знаете, че красотата на земния живот седи в голямото противоречие. То е красотата. Тия големите противоречия не се стремете да ги премахвате, ами ги характеризирайте. /Бел.моя: Доколкото познавам учението на Дънов, смятам че е имал предвид, че човек не трябва да се стреми да изкорени злото в себе си, а да го трансформира, както и да работи за усилване на доброто/. Че ако нямаше сенки в света, как ще рисуват художниците? Каква ще бъде една картина без сенки?... Радвайте се на противоречията, които съществуват, радвайте се на радостите, които съществуват. Защото скърбите на живота предават дълбочина на човешкия характер и мекота. Човек, който е минал през много скърби, има гъвкавост... Противоречията са едно благо в света. В сегашния живот са едно благо за умните, а едно нещастие за глупавите." 3
"Всяко противоречие е част от цялото. /Бел.моя: Тоест, всичко в света по един или по друг начин служи на Божественото/. Ако се натъкнете на едно противоречие и не го възприемете като част от цялото или като линия от една рисунка, и не можете да го поставите на мястото му, вие не сте добри художници и добри майстори... Зад всяка мъчнотия се крие известна разумност. Така трябва да гледате на мъчнотиите, за да може лесно да се справяте с тях. Не гледате ли така на мъчнотиите, вие ще се страхувате, ще се обезсърчавате и нищо няма да придобиете. /Бел.моя: Визират се духовни придобивки/...
Каква е разликата между реалния и нереалния свят? Реалният свят е без сенки. Той е Божественият свят. Всички останали светове, за да бъдат разбрани, имат сенки. Божественият свят, като реален, няма сенки, затова остава неразбран. На физичния свят сенките представят противоречията. Чрез тях светът става разбран. /Бел.моя: Тоест, нужни са контрасти, за да можем да различаваме нещата, съпоставяйки ги едно с друго/. Следователно, всички противоречия и дисонанси в музиката, в говора, в живота са необходими за човешките умове. Те изясняват нещата. В бъдеще противоречията ще изчезнат. Казваш, че някой те обидил. Ти се чувстваш обиден, защото разбираш смисъла на думата. Щеше ли да се обидиш, ако беше ти казал същата дума на френски или на английски език? Виждаш, че човекът ти говори нещо, но не разбираш езика му и не се обиждаш. В тоя случай няма никаква обида. В Божествения свят не съществува никаква обида. Там няма лоши и обидни думи. Влезеш ли в човешкия свят, обидата върви след тебе и пред тебе. – Какво е Божественият свят? – Свят, в който не съществуват никакви обидни и лоши думи. Влезеш ли в тоя свят, колкото и да искаш да се гневиш, не можеш; колкото и да желаеш да обидиш някого, не можеш. Щом влезеш в Божествения свят, веднага забравяш всички обиди и злини. Излезеш ли от него, веднага си спомняш лошото. – Защо е така? – Не е важно, защо е така, но факт е, че на физичния свят лошото се помни, а в Божествения свят се забравя." 
4

Противоречията ни подтикват да мислим повече и по - задълбочено, да се стремим към по - широк и по - висок поглед върху житейските ситуации. Тоест, тласкат ни към това да мислим по - духовно. Противоречията ни помагат да разгръщаме божествената ни същност и да ги надрастваме.

Ползвани източници:

1. "Предназначението на човека" - беседа част от "Извънредни беседи", държана на 04.08.1937 г. при рилските езера (http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=2355).
2. "Сеятелят", неделна беседа държана от Дънов на 27 март 1921 г. в София. (https://triangle.bg/books/1921-03-13-10.1998/1921-03-27-10.html).
3. "Противоречията в живота", МОК, 1938 г.
(http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/Противоречията_в_живота).
4. "Трите свещи", Общ Окултен Клас, 06.10.1943 г., София.
(http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=3292).

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 657734
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930