Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2021 01:05 - Български националлюбвеобвизъм
Автор: hranislav Категория: Забавление   
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.02.2021 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
       "Аз знам, че утре може би, най-хубавото нещо навярно предстои." ("C" est la Vie", Светла Иванова.)
 


      "Никой никого не може да направи велик. Само този народ може да стане велик, който вярва в Бога и изпълнява Неговата Воля. Когато един народ има любов в себе си и готовност да се жертва за Великата правда, той винаги побеждава. Само този народ може да стане велик." (Неделни Беседи, 01.02.1920 Неделя, София, П.К.Д.).

  
"Казвате: какво могат да направят българите?
Ако приложат Христовото учение, те биха запалили целия свят и биха го освободили." (5-та Неделна беседа, държана от Учителя на 25 октомври 1931 г., София, Изгрев.)
 
   Долунаписаното е донякъде хумористично-фантастично творение с пожелателен характер (понякога нещата стават такива, каквито ги виждаме в умовете си и каквито си пожелаваме да бъдат; особено ако сме правилнодейни и високоидейни). И само това, което най - пряко ни касае като народ да стане реалност, пак добре (то не за всичко написано съм убеден, че би било за добро в крайна сметка, макар че ми звучи много добре...).


   По принцип човек докато е в банята може да го сполетят такива прозрения, каквито и в църква не са го сполетявали.

   "Имал съм много повече добри, възвишени мисли, съзидателни и завладяващи прозрения, докато съм лежал в удобните вани на добре обзаведените американски бани, отколкото са ми идвали наум в която и да е църква." (Едмънд Уилсън).


   Мен обаче ме сполетя нещо умно малко след банята. Съзнанието ми беше озарено от несъществуващата иначе фраза "Шалом Алейкум". Знам, че има "шалом", "салам алейкум" също. Но никога не бях чувал или чел за "шалом алейкум". Казах си: "Може би се в тази фраза крие ключът към прекратяване на многовековната неприязън между евреи и араби. 

   Аз съм човек, който от дете обича фантастиката, фентъзито, фантазирането.
Докато се усетя и снощи еднорогът крилат на моето въображение за път пореден, но не последен ме понесе стремглаво напред и нагоре към светлото човешко бъдеще с ярък български привкус, за което бъдеще обичам да фантазирам и което в последните месеци е по - славно и светло, от когато и да е било преди. Хвърлете поглед и вие заедно с мен към онази величава иднина, която ни очаква.

image
  Дамата от колажа може да бъде приета за символ на еманципиралата се и подмладена (обновена) България, която е вперила смел поглед в бъдещето.
 

   Бъдещата Велика България ще донесе мир на света. Войните ще са забранени и на опитите за война ще се отговаря адекватно и решително. Ние ще бъдем върховната инстанция във всички спорове, които държавите не успяват да решат помежду си сами и които застрашават мира помежду им.

  "София е втори Йерусалим - Вечния мир ще се сключи в София. В София ще се свика първият йерусалимски събор. Нова библия ще се напише на български език. Българските земи край няма да имат. Църквата "Св. София" в Цариград ще бъде християнска." (П. Дънов).

  Последното е казано във време когато "Св. София" си е християнска и още не е превърната в джамия...!

  Може би Великият Учител, изпратен от Всемирното Бяло Братство е имал предвид, че земите, в които ще се слуша думата на българите не ще имат край (поне на планетата Земя), а не че цялата планета ще бъде в рамките на държавните ни граници (иначе той ни обещава излаз на Бяло море заради покачване на нивото на водата му). Сключване на вечен мир в София - навярно се визира онзи мир, който ще донесе Велика Народна Република България на света, сразявайки безапелационно коалицията на великите сили и техните марионетни държави, зад която коалиция ще стоят тайни и явни, плътни и безплътни зли сили. Победата на могъщата ни тогава страна, въплъщение на Божията ръка, ще донесе благоденствие на цялото човечество (ако не завинаги, то поне за най - малко 1 000 години).

image
 "Бог отсъди да стават много чудеса, и българинът да пребъде
под свойте вечни небеса!"
Тъй казал е поетът ни Теодор Траянов.
А ако трябва да го перифразирам и допълня ще заявя може би пророчески:
"Бог отсъди да стават много чудеса, и българските светлоструен дух и сребристи летила да смаят всички люде между твърдта земна и безбрежни небеса. Да защитят България те от всяка вражеска ръка и в символ да превърнат се на благоденствието и независимостта!"

  Т. Траянов: "За нас (българските символисти - бел. Л.С.) беше непоклатима истина, че само чрез кристалния национализъм може да се стигне до универсализъм. Днес повече от всеки друг път вярвам, че само един добър фанатичен българин може да бъде не само истински славянин, но и един отличен европеец."
  Българският символизъм, според Траянов, изразява "мистиката на земята и святостта на кръвта". А "българският човек", успял да се освободи от оковите на материализма, започва да мисли абстрактно, което ще го издигне до нови високи на духа." (Из "Магията, вечната...", стр. 189, Л. Серафимова.)

   "Ако мислите, че някой човек е добър, ако вярвате в това, той външно може да не е такъв, но ще знаете, че след време ще прояви своята доброта. Когато и в най - лошия човек, в разбойника, в звяра почувствате присъствието на Бога, той ще се прояви в него. Това същество ще се пробуди и ще стане коренна промяна в него. Този закон трябва да прилагаме всекидневно в живота, за да повдигнем другите, да повдигнем и себе си." - "Пътищата към любовта",
Разговори при седемте рилски езера (1929-1942г.).

  В тази връзка, Беинса Дуно е съветвал родителите да не се фокусират върху недостатъците (мними или явни) на децата си, да не ги критикуват за моралните им несъвършенства (подхранвайки и затвърждавайки тези недъзи с енергията на своите мисли), а да държат в умовете си техните добри черти, да им посочват и припомнят тези им черти и да им казват, че са такива, каквито искат да бъдат, а не каквито не искат да бъдат. Например вместо "ти си мързелив", да казват "ти си работно момче". Та и аз малко по дъновски ще се изкажа за нас българите...

  Ако някой ме запита где е раят на света, аз ще му кажа ей така: "В БългАрия - страната на богоносните и слънцеликите великани на разума и любовта. Царството на рицарите на истината и справедливостта, преданоотдадени на своето Отечество и на благото на цялото човечество, в името на Отца, Сина и Светаго Духа."

  Ще завърша с две препратки този хумористично-оптимистично-фантастичен текст-надзъртане през процепа на времевата стена към иднините наши и световни:

1. Ведро за родината ни богомилско предсказание, направено преди повече от 1 000 години. Негов автор е богомилският жрец Петър Осоговец. Клипа с предсказаното можете да гледате тук: https://www.vbox7.com/play:679a8de7?fbclid=IwAR3MeglKOrydxN2acMbyH6S0yM56NDuUY32i8Q1B8uWGU3-XWTcFIZ5ZjQw .

2. Чудесна реч на Чарли Чаплин във филма "Великият диктатор" от 1940 г. (с превод на български език свещен на нашите деди): https://www.youtube.com/watch?v=CssxdoeFrzE .

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Сродна публикация: "Призив към съратниците и другарите!"  (https://hranislav.blog.bg/drugi/2020/05/11/priziv-kym-syratnicite-i-drugarite.1710240 .)






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 656885
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930