Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2020 19:48 - Факти за времето на цар Иван Александър
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 3635 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Цар Иван Александър не е бил от най - славните ни владетели, но не е бил и слаб цар, както е било считано години наред и както може би мнозина все още мислят. Помествам тук някои факти за личността му и за времето, в което е властвал.

Иван Александър Асен (управлявал България в периода 1331г. -1371 г.) бил племенник (сестрин син) на Михаил III Шишман Асен (1323 - 1330) и внук на видинския деспот Шишман I.
Михаил III бил дете от първия брак на деспот Шишман I (прадядото на Иван Шишман) с неизвестна по име внучка на Иван Асен II. Оттам и прикачването на фамилията "Асен" към фамилията "Шишман". От Михаил III Шишман започнала царската династия "Шишмановци" (поне що се касае до Търновското царство). Баща му Шишман се бил обявил за независим цар на Видин (според Уикипедия - за радост на жителите на областта, които още от времето на Борил се били борили за независимост).
***************************************************************************************
Цар Иван Александър  е обвиняван, че едва ли не е бил предал българските позиции в Македония. Вярно е, че вниманието му е било концентрирано върху Тракия, но земите около Вардар и по на юг не са били в българското царство още от 1282 г. Опитът на вуйчо му Михаил Шишман III да ги върне със сила завършил с крах. По времето на Иван Александър сръбският кралски двор бил пълен с представители на българската аристокрация - сред тях са брат му Йоан Комнин Асен и сестра му Елена (известна в сръбската история като Јелена Бугарска), както и сестра му Теодора (и двете сестри стават кралици). Стефан Урош V (вторият и последен сръбски цар) по потекло бил 3/4 българин. По онова време сърбите не са водили политика по дебългаризация на Македония.
През 1344 г., възползвайки се от гражданската война във Византия и в замяна на обещана помощ за едната от воюващите страни, Иван Александър възвърнал без бой към България значителна територия, обхващаща по - голямата част от съвременните Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска области.
Различни исторически източници (най - вече т.нар. "Песнивец") свидетелстват, че Иван Александър е успял да укрепи българските позиции на запад. Успял е да спре унгарските домогвания в Поморавието.
***************************************************************************************
През 13-ти век в България и Сърбия навлязла византийската традиция, владетелят да дарява на видни аристократи свои дрехи. Именно поради тази причина в храма "Св. Никола" край с. Станичене (Нишко-Пиротски район, днес в Сърбия), в гроба с №15 са открити парчета от пребогата златоткана дреха, с златни изображения на растения, елени, птици (сред които двуглави орли, символи на царското достойнство при православните владетели), със сребърни позлатени копчета и везани със злато ленти с надписи в които е било прочетено от сръбски археолози името на българския цар Иван Александър.
Според една от версиите за личността на погребания велможа, получил царския дар - той е изобразеният в стенописите главен ктитор на храма Константин (управител на Нишко-Пиротския район). Според друга версия, погребаният е порасналият му син Крубан, направил отлична кариера по време на дългото царуване на Иван Александър.
***************************************************************************************
Не знам как е било по света (със сигурност същото...), но корупция по българските митници е имало поне от 14-ти век.
Тя корупцията всъщност е много по - старо явление. В Рим е била в разцвет.
В писмо на влашкия воевода Раду I (1371; 1377-1383) до цар Иван Александър се казва: "Царю Александре, този, който е твой вамеш в Рукер, да му заповядаш да взема вама, както е според закона. А иначе да не смее да прави. И който и да бъде митничар на моста на Дъбовица, той също така да взема." Вамеш - митничар, вама - мито. По негово време, а навярно и при Иван Шишман, митниците в полунезависимото и васално на България влашко княжество са били под български контрол.
***************************************************************************************
image
За времето на цялото царуване на Иван Александър били отсечени огромно количество медни и над 15 милиона сребърни монети, известни като аспри. Основната част от тях била от първите две издания, осъществени през 30-те-40-те години на XIV в.
По онова време монетите били с постоянно тегло от 1,6-1,7 г. и съдържание 950/1000. Курсът е 18-20 аспри за една златна монета (перпера). Тази икономическа политика направила асприте на цар Иван Александър търсена парична единица не само у нас, но и в съседните държави!
Мирното десетилетие, последвало битката при Русокастро (юли 1332 г.), в която войските на българския цар разгромили ромейската армия предвождана от самия византийски император Андроник III, създало просперитет и икономическо благоденствие на страната.
На снимката по-горе виждате сребърна аспра, върху която са изобразени цар Иван Александър и съцарят (неговият син) Михаил Асен.
***************************************************************************************
Най - видният сред привържениците на исихазма в България бил цар Иван Александър. През първите години на своето управление владетелят бил дълбоко вярващ, но не и религиозен фанатик. Към средата на 14-ти век монархът бил завладян от исихастките идеи. Започнал да подкрепя исихастите. Най - вероятно за религиозния му устрем главна роля изиграла смъртта на двама от синовете му и разводът с първата му съпруга - Теодора Басараб.
При построяването на църквата на книжовника Теодосий Търновски в близост до столицата Търновград, самият цар и негови велможи носили пясък!
***************************************************************************************
"Никой от нашите първи царе не изглежда толкова велик като цар Иван Александър – неговата военна мощ наподобява втори Александър Велики, по вяра и набожност той е втори Свети Константин; така той залови всичките си врагове, подчини ги и установи мир във Вселената.“ — Възхвала на Иван Александър от неизвестен съвременник на царя.


Ползвани източници:

1. "Цар Иван Александър Асен. Миротворецът", проф. Николай Овчаров.
2. Уикипедия





Гласувай:
1



1. barin - Здравей, Храниславе. Имам подобна ...
05.05.2020 17:57
Здравей, Храниславе. Имам подобна тема за цар Иван Александър. Определям го като умерено сравнително добрите наши царе. В темата съм посочил положителното и отрицателното:
barin.blog/history/2017/12/09/polojitelnoto-i-otricatelnoto-pri-upravlenieto-na-ivan-aleks.1581946
Аз обикновено не съм краен в преценките си. Може моята тема да ти е от полза, да не пиша дълъг коментар.
Поздрави!
цитирай
2. hranislav - Ще прегледам
05.05.2020 19:12
Мерси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 638436
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031