Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2023 02:34 - Из полето на политическия еретизъм
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 262 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.09.2023 02:40


image

„Свободата води народа“ - картина от Йожен Дьолакроа, посветена на Юлската революция, и по-специално на събитията от 28 юли 1830 г. в центъра на Париж.


Еретични варианти по отношение на ситуацията на изток от нас.

От началото на войната в Украйна бях чул и чел страшно много неща от най-различни места. Чух и видях много твърдения, сведения и разсъждения да се повтарят. Но нито веднъж не чух или не прочетох едни два варианта, които на мен ми хрумнаха като възможни изходи от ситуацията.

Те са следните:

а) Съпротива на руснаците и украинците в стил "Ганди". Много масови протести срещу войната, крайна пасивна съпротива срещу заповедите на политиците и военните (неучастие в бойните действия, дори и при заплахи за затвор и убийство).

б) Активни агресивни действия спрямо властниците в двете страни и спрямо олигарси и мафиоти. Сваляне на президентите и правителствата на двете държави и установяване на силно социални и демократични управления (които частично да са свързани с конфискуване на незаконно придобитите имущества в годините на криминалните преходи).

Наскоро прочетох за пръв път мисли и призиви, които са подобни на моя вариант б). Като разликата е, че в моите представи социалната трансформация не е била чак толкова радикална, но посоката е била същата.

Цитирам анархокомуниста Георги Константинов (р.1933 г.), взривил през 1956 г. паметника на Сталин. Думите му са призиви към анархистите в Русия и Украйна. На украинска територия има анархисти от Руската федерация, Украйна и Беларус, които се сражават срещу руската армия, подпомагайки по този начин украинската държава с което споменатия господин не е съгласен. Тези мъже са обект на критика от българския им съмишленик, защото според него заемайки страната на украинската държава изменят на анархистките си принципи.

"Другари анархисти,

Господарите на света отново изпращат в касапницата на войната днес два народа, а утре може би и цялото човечество. Симптоматични са статиите във френския седмичник „Експрес“: в едната от тях пише, че френската фашизоидна десница (и не само тя) се възхищава и прекланя пред Путин, докато в другата се съобщава, че за Украйна заминават, като доброволци бивши офицери, полицаи и други подобни „спасители“ от партиите на пазарната демокрация.

Нашата принципна анархистическа позиция спрямо тази война може да бъде само Бакуниновата спрямо Френско-пруската война и Федерацията на комуните… Преведено на днешен език трябва да кажем: от двете страни на фронтовите линии се бият и умират братя от „низшите“ класи за интересите на „собствените“ им властници и олигарси. Действителният враг са те, вътре във всяка от воюващите държави. В това кръвопролитие и разруха ние сме за революционното пораженство и за превръщането на войната в гражданска, а нея – в социална революция. За жалост, за да бъде разбрана тази истина от хората, оглупявани системно от медии, платени проповедници и „учени“ защитници на кръговете на капиталистическия ад и неговата държавност, и за да им въздейства революционизиращо войната, тя, като че ли, трябва да продължи колкото е възможно по-дълго и може би да се превърне в… Третата световна.

Братя анархисти,

Не повтаряйте грешката на стария Кропоткин! Не е наша работа да избираме „по-малкото зло“. Без сълзи и сантименталности! Тук в джунглата по-силните зверове изяждат по-слабите, такъв е нейният закон! Капитализмът е джунгла, в която поради неравномерното му развитие, изпреварването и изоставянето на различните разбойници – империи и сателити – силните днес утре ще станат по-слаби и обратно. Примерите на такива метаморфози в историята са стотици, най-пресният е днешен Китай – утрешният и пореден кандидат за господство над планетата. Така че самоизяждането и изяждането в частния и държавен капиталистически свят ще продължат, докато не изкореним джунглата. В армията или в тила, бъдете работници на социалната революция! Със слово и олово! Такава дейност е опасна и смъртоносна. Отстояването ѝ изисква жертвоготовност, но само тя е единственият път за човешкия род към свободата, равенството и братството или, другояче казано, към анархията, комунизма и интернационализма. Всички други пътища водят към увековечаване на наемното робство, на крещящото социално неравенство и на братоубийственото самоизтребление.

Затова на нелегална революционна работа братя – с думи и дела!"

(Източник: https://www.anarchy.bg/%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82/?fbclid=IwAR3YwMFaoHBkREajJJCM14OD8xx-Xoopg5NfShTwDxhxPj_qcVE4MAWwktA).

==========================================================
И още от сферата на политическия еретизъм, екстремизъм и екзотика.

Касае се за кореспонденция между Г. Константинов и източни анархисти (руски, украински, беларуски). Събеседниците на Константинов са се обозначили като "Алексей" (от Русия"), "Купър" (от Украйна) и Беларус (от едноименната държава). Това са работи, които няма да чуете по телевизиите и да прочетете във вестниците. Мисля че това учение (анархокомунизма) е много крайно (поради твърде революционния са характер), но че съдържа в себе си съществени истини и красиви идеи, които най-вероятно в голяма степен сочат какво ще е бъдещето на света, ако цивилизацията не се затрие (допускам че бъдещето може да е ако не точно както в анархокомунистическите представи с които се запознавам в последно време, то поне нещо близко).

Г.К.: "Социално-икономическата система в Украйна, която защитаваш с оръжие в ръка, ражда войни и това е така откакто съществуват класите и държавите. От 6200 години 14500 войни убиват и разрушават хора и сгради и това ще продължи, докато класите и държавите съществуват. Затова целта на анархистите е унищожението им. Дотогава, “Купъре”, щом не искаш да чуеш що е анархизъм, не го цапай и върви по дяволите или с тях! ... Путин не е луд, той е православен КГБ-ист, руски шовинист и империалист, и трябва да бъде обезвреден, а системата – заменена от социалната революция с Руската Федерация на Комуните. Това може да се случи, когато условията, създадени от една тежка и продължителна война позволят щурма на Кремъл и превръщането ѝ в гражданска война, а на последната – в социална революция. Задачата на украинските анархисти е да подготвят същата развръзка в “отечеството си” със “своите” властници и олигарси, зад които стоят западните им колеги. Победата на “собствените им” милиардери и властодръжци, която подпомагате, няма да остави място за никакъв “нов “либертариански” проект в духа на Махновщината в бъдеще”, а ще ги улесни в смазването на всички действителни анархисти, особено ако те се превърнат в сила, която ги заплашва! ...

Ние не правим избор между чумата (диктатурата) и холерата (демокрацията) и не търсим “по-малкото зло”. Като “екстремисти” казваме КОЛКОТО ПО-ЗЛЕ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ! Защото злото, стигайки до своята критична точка, става едно от необходимите условия за създаването на РЕВОЛЮЦИОННА СИТУАЦИЯ и тогава пред всеки човек застава въпросът КОЙ – КОГО? Алексей, ако си анархист на дело, както си се борил срещу диктатурата, така трябва да продължиш да се бориш и срещу демокрацията, където и да се намираш, а не да влизаш в нейните военни подразделения! Във време на война, това се наказва от военните съдилища със смърт, но щом си преодолял страха от смъртта на “полето на честта” и си готов да умреш за “родината”, защо да не сториш това за еманципацията на наемните роби, ако това е твоята цел и смисълът на живота ти, като революционер-анархист? Защо не продължи борбата си вътре в Русия? Или мислиш, че това е невъзможно в условията на диктатура? ...

Във военните отряди на украинската армия, украинските анархисти трябва да агитират Бакуниновото революционно пораженство, “мирът между колибите и войната срещу палатите” и обръщането на оръжията срещу вътрешния враг – репресивните сили на държавата и грабителите – експлоататори. РУСКИТЕ ИМ БРАТЯ СЛЕДВА ДА ВЪРШАТ СЪЩОТО В РУСКАТА АРМИЯ СРЕЩУ “СВОИТЕ” ПУТИНОВЦИ И НЕГОВИТЕ СВРЪХ-БОГАТАШИ! ТОВА Е ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗМЪТ В ДЕЙСТВИЕ, ДРУГОТО Е ИЗМЯНА НА НАШАТА РЕВОЛЮЦИЯ!
...

Вместо да обучавате пушечното месо на Зеленски и компания, не можете ли да подготвяте и организирате революционни ядра в армията за “последния и решителен бой”, както се пее в “Интернационала”?
... УКРАИНСКИЯТ НАРОД УМИРА НА ФРОНТА И ПОД БОМБИТЕ И РАКЕТИТЕ НА ПУТИН, А ВИЕ ЗАЩИТАВАТЕ “СОБСТВЕНИТЕ” СИ ПОТИСНИЦИ И ГРАБИТЕЛИ. ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАЛКОТО СИ (ЗА СЕГА!) СИЛИ, ЗАЕДНО С РУСКИТЕ СИ ДРУГАРИ ЗА РЕВОЛЮЦИОННОТО РАЗЛОЖЕНИЕ НА ДВЕТЕ АРМИИ: НА АГРЕСОРА И НА ЗЕЛЕНСКИ, ЗА ДА ГИ НАСОЧИТЕ СРЕЩУ ГОСПОДСТВАЩИТЕ КЛАСИ НА РУСИЯ И УКРАЙНА, И ДА СЛОЖИТЕ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ КРАЙ НА ДЪРЖАВАТА И НА КАПИТАЛА, КОГАТО РЕВОЛЮЦИОННАТА СИТУАЦИЯ ДОСТИГНЕ СВОЯ ВРЪХ! А НЕ ДА БРЪЩОЛЕВИТЕ ЗА ТОВА, ЧЕ ОТНОШЕНИЯТА ВИ С “ВАШАТА” ДЪРЖАВА НЕ СА СЕ ПРОМЕНИЛИ ПО НИКАКЪВ НАЧИН, СЛЕД КАТО СЛУГУВАТЕ И УМИРАТЕ В НЕЙНАТА АРМИЯ. ...

Купър: Злините са обективно различни. Украйна не атакува никого и не бомбардира ничии цивилни градове. По същия начин Украйна не е имперска формация и не е поробила нито един народ в историята си. Разликата е в това, че целта на Русия е да завземе чужда територия, а целта на Украйна е да защити собствената си, просто е. В случай на победа на Русия мисля, че няма да съществуваме.


Константинов: Социал-икономически двата режима са идентични, политическата разлика се дължи на различната тежест на предвоенната криза, така че “обективните злини” лесно могат да променят местата си. След като кризата обхване украинския режим, нямайки силата и апетитите на северния си имперски съсед, най-вероятно е той да разреши кризата със средствата и прийомите на диктатурата, както това ставаше доскоро в днешните демокрации или в много от азиатските, африкански и латино-американски страни и както ще става в бъдеще, когато кризите и земетръсите разтърсят коя и да е държава – “напреднала” или “развиваща се”!"

(Източник: https://www.anarchy.bg/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0/%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%b5/?fbclid=IwAR2P20aSu2oyirM-VY5kYQ7Wb6eqjvtb0tdZwJ_g7sY2j-h5KkxKqYfKjXM.)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 658606
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930