Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2020 21:06 - За двата аспекта на Божествената любов
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Кармата на един човек е резултат от използването на свободната воля, която Отец му е дал.
Решенията в хармония с Божията воля (любящите решения) ни приближават към връщането към Създателя.
Решенията в разрез с Божията воля (основаващите се на егоизма) ни отдалечават от връщането към Създателя.
Със силата на волята ни сме способни да променим отношението си към нещата, както и действията ни, което да доведе до по - различна карма. Никакъв вътрешен импулс не е по - силен от волята, която човек носи в себе си.
Бог не оставя хората сами в опитите им да поправят резултатите от своите бунтовни решения (решения в разрез с Божията воля, която е насочена към това душите да израстват, превръщайки се във все по - съвършени и пълни изразители на Неговата Любов).
Освен за Закон за кармата може да се говори и за Закон за милостта. Тези два закона в своята същност са два аспекта на Божествената любов. И двата закона могат да служат като инструменти за "завръщането на блудния син".
Кармата ни дава възможност да се срещнем с последиците от безбожните образци на мислене, чувстване и поведение, които сме изградили в себе си и преодолявайки нелюбящите аспекти на личността ни да постигнем отново единството си с Отеца.
Другият аспект на Божията любов е милостта - той обещава божествена помощ и опрощение.
Два различни пътя към Бог: път на причината и следствието и път на милостта. При пътя на милостта не е задължително човек да изстрада всеки един неприятен резултат от погрешното използване на своята свободна воля. По пътя на причината и следствието човек посреща миналото си винаги по трудния начин.
Ако човек слее своята воля с Божията, ако направи собствената си воля едно с Пътя, ако замени несъвършените кармични образци в психиката си с извечно присъщия му съвършен образец на Божествената любов (чийто най - съвършен изразител е Христос), то тогава не всичко което си е надробил на фин енергиен план ще се реализира във физическия му живот. Ще е отпаднала нуждата да изпита физически резултатите от погрешното използване на свободната му воля на по - ранен етап от духовното му развитие.
Опрощението води до опрощение (т.е. до ходене в пътя на милостта): "...и прости ни дълговете, както и ние простихме на нашите длъжници." (Матей, 6:12). Благодарение на божията милост и на стремежа към поправяне, може да си спестиш неприятни изживявания.
Възмездието води към вървене по другия, по - трудния път, при който винаги жънеш, каквото си посял.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 657175
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930