Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2023 17:28 - Горе главите!
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 1825 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Текстът по-долу е съвкупност от три мои кратки публикации, написани преди 3 години и малко допълнени при сегашното представяне на съдържанието.
Бях публикувал в blog.bg въпросните сродни материали заради увеличаващите се по света и у нас случаи на заразяване с корона вирус. Това стана в условията на медийна истерия, а както знаете стресът отслабва имунитета и прави организма по-податлив на всякакви болести.
Смятам че е хубаво да си припомняме неща като долупредставените.
Към сборния текст добавям и една тематична забавна песен, която нашумя по онова време.


============================================================

23 март 2020 г.
Горе главите всички короновани и некороновани люде, които четете този душеободрителен текст.

image

Човек, колкото и да е болен, дори и на смъртен одър е, ако е божията воля да се изцели, то той ще бъде изцелен!
Това е обратното на думите на Елеазар Хараш, че "ако си кармично белязан и в пещера да се скриеш, и по 1 000 пъти да си миеш ръцете дневно, вирусът ще те порази" (цитиран по смисъл). Вярвам, че и двете неща са верни. Тоест, ако си кармично белязан да не се заразиш, няма да се заразиш.
Не че нямаме нужда от предпазни мерки и лекарства, но ако Шефът на шефовете иска ние да напуснем земната сцена или да останем на нея - ще стане според волята м
у. Но волята му не е константна, съдбата може да се изменя. По принцип е възможно човек, който всички са отписали да оздравее. Или да се размине със заболяване с което не се разминават мнозина, които се пазят повече от него.
Каквато и да е била божията воля до даден момент, вярвам че тя може да бъде изменена. Например някой да е трябвало да умре еди кога си по еди какъв си начин поради еди какви си причини, но например да бъде измолено той да оцелее и да продължи да пребивава в този свят.
Да не забравяме, че човешката история познава случаи на хора, които дори са били възкресявани (което по пътя на логиката е по - трудно постижимо от излекуването). За Твореца е детска игра, ако иска да излекува всеки един човек, колкото и да е болен той.

Дори и да сте 80-годишни, прекарали инсулт наскоро и болни от коронавирус, това не е 100%-ова гаранция за смърт. Който каже, че това е гаранция за смърт той всъщност богохулства. Бог би могъл да ви излекува от вируса и да прибави години към живота ви стига да прецени, че е редно да го направи.
Всичко се случва по божия воля или по божие допущение (а щом Бог допуска нещо, значи са налице достатъчно основания, за да не го предотврати).


И все пак човек трябва да се пази, както и да се лекува, когато се разболее. Да разчита на божията мощ, но не и да чака наготово. "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ", гласи народната поговорка. Божията помощ би могла да се прояви например чрез това да попаднеш на подходящ лекар, да ти бъде назначено подходящо лечение. Това да не се стремиш под една или друга форма да си помогнеш сам (било чрез средствата на традиционната и/или нетрадиционната медицина), да не търсиш изобщо изход от ситуацията, а да бездействаш и да разчиташ Бог да те излекува не е разумно.  

Нещо душеободряващо от историята.
Във времена на чумни епидемии (много по - страшни от короната), по - ниско ниво на медицината, по - ниска хигиена, повече смърт в резултат на чумата (което би трябвало да е по - обезкуражаващо от ставащото сега) мнозина са оздравявали и мнозина не са се разболявали въобще.
Сигурен съм, че това поне отчасти се е дължало на по - високото ниво на вярата.

И пак препратка към историята с характер на средство за повдигане на духа в сегашната кризисна ситуация.

"Средновековната медицина е разполагала с крайно ограничен набор от средства, с които да облекчи страданията на болните и загиващите и с абсолютно нищо, с което да се бори срещу леталния изход на болестта. Безспорно, най-отговорен фактор за разпространението на пандемията бил чисто просто фактът, че опитите за овладяването й били насочени в грешна посока – под карантина били поставяни само болните пациенти или заразените квартали, но всъщност само пневмоничната чума се предавала по въздушно-капков път. В зависимост от вида на заболяването и неговото разпространение, болният имал около четиридесет процента шанс да оцелее при прихващане на бубонния щам и почти нулева вероятност да се възстанови при останалите два, които довеждали до смърт на реципиента в период от два до седем дни."

Забележете: "почти нулева вероятност". НЕ "нулева", а "почти". Тоест някои са оцелявали. Значи има и Фактор, който е дори над силата на най - страшната зараза в историята на света, погубила 1/3 от населението на Европа.

Откъсът е от статията "Как Черната смърт „завладя“ Балканите":
https://bulgarianhistory.org/chuma-cherna-smurt/?fbclid=IwAR0Ssk5RX3CTZbmzofvr62AAAZdQhtvILbbc7wyux46O6pURScdfGuAtCBo.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 658444
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930