Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2023 18:45 - Защо християнските църкви са заклеймили астрологията?
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 3613 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Защо християнските църкви са заклеймили астрологията?

Някои неща във връзка с тази древна наука, предопределеността и свободната воля. (Думите с главни букви са дадени по този начин и в ползваните източници.)

image

  "Звездите предполагат, а човек разполага и никакви оправдания с астролози, със звезди нямат място." (Езотерикът Кубрат Томов преди fakti.bg).

  Следват цитати от долупосочената книга на астролога Апостол Апостолов.

  
"В това свое произведение Птолемей* разглежда звездите и съзвездията извън контекста на астралната митология и евтиното гадателство. Той като истински учен на своето време подхожда критично към същността на натрупаната през вековете фактология. И не само това: Птолемей извежда за първи път някои правила и норми, валидни за наше време. Той, с други думи, създава за първи път СИСТЕМА за наблюдение на небесните тела, изготвяне и тълкуване на хороскопи. Той проумял, че процесите, които се извършват в Космоса, са казуално свързани помежду си. Според него между участта на отделната личност и грандиозния общ план, по който е изградена Вселената, съществува пряка причинна връзка. Птолемей обаче за разлика от ориенталските астролози, които виждат човешката съдба в една фаталистична светлина, развенчава мита за детерменизма и твърди, че звездите не налагат нищо, те предразполагат към действия и решения, които рано или късно водят до съвсем определено събитие.

  Сирийските и персийските астролози, подвизавали се във Византия, били, както вече загатнахме, на противоположно мнение. Те смятали, че човешката съдба изцяло и завинаги зависи от положението на планетите. Именно поради това църквата влязла в конфликт с тях. Тя просто не можела да се съгласи с постановката, че човек е лишен от всякаква свобода на волята и лична отговорност. Този ориенталски фатализъм е обсебил умовете и на мнозина наши съвременници, които гледат на астрологията като на един вид гадателство или ясновидство. Още повече че през VIII в. сл. Хр. много арабски школи възприели тези нелепици и успели да ги наложат и в Европа. Едва през XIII в. започнали да се отърсват от тях - най-вече в Европа, където към университите в Париж, Падуа, Болоня, Флоренция и Оксфорд били основани катедри по астрология. По времето на ренесанса не само светски лица, но и редица висши духовници се занимавали с древното учение.
  ...
  Не на последно място трябва да отбележим и ролята, която е играла астрологията в медицината. Известният лекар, учен и философ Парацелз дори твърди, че лекарят не е никакъв лекар, ако не е запознат с тайните на древното учение. Затова повечето лекари на средновековието били вещи в областта на астрологията."

 
Източник: "Как да си изготвим сами хороскоп", стр. 7-8, изд. "Труд", 1998 г.

  Пояснителна бележка:

*"В това свое произведение Птолемей..." - визира се създаденото през II в.сл.Хр. ръководство "Тетрабиблос" (една от най-значителните астрологични книги, ползвана и в наше време). ......................................................................................................................................
  Големият американски пророк Едгар Кейси (може би най-добре документираният случай на ясновидство в човешката история) е казал: "Наклонностите на човека се управляват от планетата, под чието влияние той е роден, защото съдбата на човека лежи в сферата или обхвата на планетите....Но нека бъде разбрано тук, никое действие на никоя планета или фаза на Слънцето, Луната или някое от тежките тела не надвишава господството на МОЩТА НА ЧОВЕШКАТА ВОЛЯ! - мощта, дадена от Създателя на човека в началото, когато той получил жива душа с правото на самостоятелен избор." (Из "Свръхсетивното",изд. "Астрала", 1995 г., стр. 57, Дорис Ейджи).



Гласувай:
7



1. elizabethborislavova - Добре са направили, че са я заклеймили
25.02.2023 19:55
Познание по астрономия - да, но ако искаме да разбемер какво ще се случи си има други методи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 658456
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930