Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2020 19:42 - За представите за Бог в различни религии
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 336 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Произношението на думата "Бог" на различни езици :

Бог - български и други славянски езици
Дева - санскрит
Dio - италиански
Dios - испански
Dieu - френски
Deus - латински
Teos - гръцки
Allah - арабски  
God - английски
Gott - немски

Накратко за различни религии и представата за Бог в тях :

Зороастризъм ( възникал преди около 2700 години) : върховен бог във вселената - Ахура Мазда (наричан още Ормазд). Смята се че освен него, който е бог на доброто има и сила на злото наречена Ариман. Битката между тях е вечна.

Юдаизъм : Бог Яхве ( Йехова), единствен бог. Създател на вселената и живота в нея. Религия на евреите.

Християнство : вярва се в Света Троица ( три проявления/лица на единния Бог : Бог Отец, Син Исус Христос Спасителя, Свети Дух). Създател на вселената и живота в нея. Християнството възниква преди 2 хил. години.

Ислям : вяра само в един Бог ( на арабски Аллах). Създател на вселената и живота в нея. Ислямът възниква преди около 1400 години.

Бахайство : религия развила се от исляма. Създадено след 1863г. Същите възгледи за Бог, както в исляма.

Индуизъм : възниква преди около 3000 години. Върховна сила във вселената - Брахман. Въпреки това много от индусите почитат много други божества.

Будизъм : възниква около 6 - ти век преди новата ера. В него не присъства идеята за Бог, но много хора отправят молитвите си към Буда като към Бог, макар той да не е претендирал, че е Бог. "Буда" означава постигнал просветление. Буда не е говорил конкретно за Бог, но е проповядвал неща, които е смятал, че са път към просветление.

Джайнизъм : една от трите древни религии на Индия. Просветлението е цел, също както в будизма. Джайнистите признават за основатели на религията си 24 божествени учители, вярват че душата има божествена същност. Би могло да се заключи, че признават Бог : създател на вселената и живота в нея. 

Сикхизм : възниква в края на 15 - ти век. Според сикхизмът Бог е Единственият, Истината, Създателят, безсмъртният, който не притежава форма и е вездесъщ.

Вуду (водун) : хаитянска религия с африкански произход. Вярва се в един Бог (Бондайе) и много най -  различни духове (лоа).

Конфуцианство : възниква преди 2500 години. Система от ценности за водене на добър живот. Конфуций говори повече за добротата, отколкото за Бог.

Даоизъм (таоизъм) : възниква преди повече от 2500 години. Последователите на Лао Дзъ (основателят на даоизма) вярват в Дао ("пътя"), който се разглежда като естествен сила и източник на всичко, съществуващо във вселената, към който първоизточник личността се завръща след смъртта.

Шинтоизъм: националната религия на Япония, не е ясно кога точно е възникнала. Шинтоистите почитат и се молят на висша сила, наречена ками, която е съвкупност от богове и души на предци. За Ками се вярва, че е първоизточникът на човешкия живот, напътстващ хората да живеят в хармония с истината.

Растафари:  религиозно учение, възникнало в началото на 1930-те сред бедното чернокожо население на Ямайка и разпространило се и на някои други Антилски острови, както и извън региона. То почита Хайле Селасие I, тогавашен император на Етиопия, като земно въплъщение на Джа (Бог, от библейското Йехова) и част от Светата Троица.Началото на растафари е поставено от Маркъс Гарви, публицист и общественик, смятан от последователите си за пророк.

Ползвани източници:

1. https://www.lentata.com/page_17257.html .
2."Религиите по света - Запознайте се с убежденията и вярванията на хората в целия свят", изд. "Прес"
3. "Суперенциклопедия на тайнствените науки", част втора - Александер.
4. Уикипедия.




Тагове:   Бог,   религии,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 657317
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930